Andor: Nujni dinamičen in vključujoč trg dela ter dostojne pokojnine za vse generacije

13.9.2012 21:37  |  Slovenija

Bruselj, 13. septembra (STA) – Evropski komisar za zaposlovanje in socialne zadeve Laszlo Andor od ponedeljkovega obiska v Sloveniji pričakuje resen, vsebinski dialog o predlaganih reformah. Reforma trga dela mora po njegovih besedah zagotoviti dinamičen in vključujoč trg dela, reforma pokojninskega sistema pa medgeneracijsko solidarnost oz. dostojne pokojnine za vse generacije.

Andor je v današnjem pogovoru s slovenskimi novinarji v Bruslju izpostavil, da se Evropska komisija v razpravo o položaju slovenskega trga dela vključuje v “najboljšem času”, času sprejemanja reform trga dela in pokojninskega sistema.

Kot je dejal, si Bruselj želi, da bi države z rigidnim trgom dela dosegle napredek k bolj dinamičnem in bolj vključujočem trgu dela. To je po njegovih besedah tudi filozofija svežnja o zaposlovanju, ki ga je komisija razgrnila spomladi.

Od ponedeljkovega obiska tako pričakuje resen dialog oz. razpravo o vprašanjih, ki močno vplivajo na gospodarski položaj, socialno kohezivnost v družbi in vzdržnost socialnega zavarovanja. Namen njegovega obiska je, da bo komisija, če bo lahko, pomagala, je povedal.

V zvezi z reformo trga dela se mu zdi pomembno, da bo zagotovila bolj vključujoč trg dela, tako da bo več priložnosti za mlade. V tej luči je pozdravil koncept predlagane enotne pogodbe o zaposlitvi za nedoločen čas, ki naj bi zmanjšala segmentacijo na trgu dela in mladim zagotovila stabilnejše službe.

Na vprašanje, kako vidi strahove sindikatov glede lažjega odpuščanja ter uvajanja začasnih in občasnih del, je odgovoril, da je skrb legitimna, če reforma ni uravnotežena. Predlogu za večjo fleksibilnost na eni, morajo slediti ukrepi na drugi strani, je dejal. Kot primer za ukrep na drugi strani je navedel vseživljenjsko učenje.

Glede pokojninske reforme pa je izpostavil pomen medgeneracijske solidarnosti, ki ne sme biti le “filozofsko vprašanje”. Kot je pozval, je treba zagotoviti, da bodo vse generacije lahko računale na dostojne pokojnine. V tej luči se je zavzel za močno povezavo med pričakovano življenjsko dobo in upokojitveno starostjo.

Po predlagani reformi zavarovanec pridobi pravico do starostne pokojnine, če je dopolnil 65 let in ima vsaj 15 let zavarovalne dobe, lahko pa se upokoji tudi že pri 60 letih, če ima 40 let zavarovalne dobe. Komisar teh številk ni komentiral, saj naj bi bile odvisne od demografskih trendov, trendov na trgu dela, modela pokojninskega sistema, (ne)obstoječih zasebnih shem v posameznih državah.

Pozdravil pa je idejo informativnih osebnih računov. Kot je ocenil, pomaga vsak predlog, ki zvišuje transparentnost sistema in informira ljudi, da lahko dovolj zgodaj sprejmejo odločitve, da se zaradi premalo vplačanih prispevkov odločijo za alternativno službo, alternativno varčevanje.

Slovenija bi se lahko po njegovih besedah zgledovala po Italiji, ki je najprej sprejela pomembno pokojninsko reformo, nato pa še reformo trga dela. Ob tem je izrazil obžalovanje zaradi “čudne situacije” v Sloveniji oz. lanskega padca reforme pokojninskega sistema na referendumu. Zavrnjena reforma je bila po njegovi oceni spodbudna, verjetno pa preslabo usklajena s socialnimi partnerji.

Socialni dialog v Sloveniji je bil vse od razglasitve zelo dober, je menil, zdaj pa je položaj nekoliko drugačen. Ob tem je poudaril, da je Slovenija kot evrska država pod pritiskom.

Če so skupine, kot v Italiji, predolgo v zanikanju, pa so lahko posledice zelo hude, je posvaril. Ko namreč neka država klecne zaradi finančnih trgov, so odločitve še težje, sprejemajo pa se brez kompromisov. Kako urgentno je treba pri nas sprejeti reforme, ni znal povedati, je glede na vse povedano svetoval, naj z reformami ne zavlačuje.

Preberite še

Lani spet odliv slovenskih investicij s Hrvaške

Zagreb, 20. aprila (STA) – Na Hrvaškem je bilo lani za slabih 437 milijonov evrov tujih neposrednih naložb, kar je za dobrih 58 odstotkov manj kot v 2012, kažejo prvi podatki hrvaške centralne banke. Kot je Hrvatska narodna banka objavila na spletni strani, je lani že drugo leto zapored prišlo do odliva slovenskih naložb s […]

Kršiteljem strožjih pravil pri gotovinskem poslovanju za milijon evrov glob

Ljubljana, 20. aprila (STA) – Prepoved programov, ki omogočajo naknadno spreminjanje podatkov o izdanih računih, skupaj s poostrenim nadzorom inšpektorjev vodi v višjo stopnjo prostovoljnega izpolnjevanja davčnih obveznosti, ugotavljajo na Davčni upravi RS (Durs). Tovrstni programi so prepovedani od sredine lanskega leta, v tem času so kršiteljem izrekli za milijon evrov glob. Prepoved programov ali […]

Kertova za STA: Za boljše črpanje sredstev EU je treba izboljšati sodelovanje

Ljubljana, 19. aprila (STA) – Za učinkovitejše črpanje sredstev EU je bistvena sprememba dosedanje prakse nezadostnega sodelovanja in usklajevanja med ministrstvi in drugimi deležniki na tem področju, je v pogovoru za STA povedala vodja vladne službe za razvoj in evropsko kohezijsko politiko Andreja Kert. Spregovorila je tudi o zapletih pri 11 okoljskih projektih. Iz večletnega […]

Iskanje

Izjave za anale

"Ko enkrat vidiš prakso upravljanja pri tujcih, ne moreš nazaj v prakse iz Jugoslavije."
— donedavni prvi nadzornik NLB France Arhar v pogovoru za Finance

Anketa

Ali se strinjate z odstavitvijo Gašparja Gašparja Mišiča s čela Luke Koper?

Ogled rezultatov

Loading ... Loading ...

Gospodarstvo v številkah

7,7 mio eur

Skupina Luka Koper je lani po revidiranih podatkih ustvarila 7,7 milijona evrov dobička, kar je 26 odstotkov manj kot leta 2012 in manj od prvih ocen, ki so kazale na 8,2 milijona evrov dobička.

Krizno ogledalo

Prijava na prejemanje biltena po elektronski pošti