Andor: Nujni dinamičen in vključujoč trg dela ter dostojne pokojnine za vse generacije

13.9.2012 21:37  |  Slovenija

Bruselj, 13. septembra (STA) – Evropski komisar za zaposlovanje in socialne zadeve Laszlo Andor od ponedeljkovega obiska v Sloveniji pričakuje resen, vsebinski dialog o predlaganih reformah. Reforma trga dela mora po njegovih besedah zagotoviti dinamičen in vključujoč trg dela, reforma pokojninskega sistema pa medgeneracijsko solidarnost oz. dostojne pokojnine za vse generacije.

Andor je v današnjem pogovoru s slovenskimi novinarji v Bruslju izpostavil, da se Evropska komisija v razpravo o položaju slovenskega trga dela vključuje v “najboljšem času”, času sprejemanja reform trga dela in pokojninskega sistema.

Kot je dejal, si Bruselj želi, da bi države z rigidnim trgom dela dosegle napredek k bolj dinamičnem in bolj vključujočem trgu dela. To je po njegovih besedah tudi filozofija svežnja o zaposlovanju, ki ga je komisija razgrnila spomladi.

Od ponedeljkovega obiska tako pričakuje resen dialog oz. razpravo o vprašanjih, ki močno vplivajo na gospodarski položaj, socialno kohezivnost v družbi in vzdržnost socialnega zavarovanja. Namen njegovega obiska je, da bo komisija, če bo lahko, pomagala, je povedal.

V zvezi z reformo trga dela se mu zdi pomembno, da bo zagotovila bolj vključujoč trg dela, tako da bo več priložnosti za mlade. V tej luči je pozdravil koncept predlagane enotne pogodbe o zaposlitvi za nedoločen čas, ki naj bi zmanjšala segmentacijo na trgu dela in mladim zagotovila stabilnejše službe.

Na vprašanje, kako vidi strahove sindikatov glede lažjega odpuščanja ter uvajanja začasnih in občasnih del, je odgovoril, da je skrb legitimna, če reforma ni uravnotežena. Predlogu za večjo fleksibilnost na eni, morajo slediti ukrepi na drugi strani, je dejal. Kot primer za ukrep na drugi strani je navedel vseživljenjsko učenje.

Glede pokojninske reforme pa je izpostavil pomen medgeneracijske solidarnosti, ki ne sme biti le “filozofsko vprašanje”. Kot je pozval, je treba zagotoviti, da bodo vse generacije lahko računale na dostojne pokojnine. V tej luči se je zavzel za močno povezavo med pričakovano življenjsko dobo in upokojitveno starostjo.

Po predlagani reformi zavarovanec pridobi pravico do starostne pokojnine, če je dopolnil 65 let in ima vsaj 15 let zavarovalne dobe, lahko pa se upokoji tudi že pri 60 letih, če ima 40 let zavarovalne dobe. Komisar teh številk ni komentiral, saj naj bi bile odvisne od demografskih trendov, trendov na trgu dela, modela pokojninskega sistema, (ne)obstoječih zasebnih shem v posameznih državah.

Pozdravil pa je idejo informativnih osebnih računov. Kot je ocenil, pomaga vsak predlog, ki zvišuje transparentnost sistema in informira ljudi, da lahko dovolj zgodaj sprejmejo odločitve, da se zaradi premalo vplačanih prispevkov odločijo za alternativno službo, alternativno varčevanje.

Slovenija bi se lahko po njegovih besedah zgledovala po Italiji, ki je najprej sprejela pomembno pokojninsko reformo, nato pa še reformo trga dela. Ob tem je izrazil obžalovanje zaradi “čudne situacije” v Sloveniji oz. lanskega padca reforme pokojninskega sistema na referendumu. Zavrnjena reforma je bila po njegovi oceni spodbudna, verjetno pa preslabo usklajena s socialnimi partnerji.

Socialni dialog v Sloveniji je bil vse od razglasitve zelo dober, je menil, zdaj pa je položaj nekoliko drugačen. Ob tem je poudaril, da je Slovenija kot evrska država pod pritiskom.

Če so skupine, kot v Italiji, predolgo v zanikanju, pa so lahko posledice zelo hude, je posvaril. Ko namreč neka država klecne zaradi finančnih trgov, so odločitve še težje, sprejemajo pa se brez kompromisov. Kako urgentno je treba pri nas sprejeti reforme, ni znal povedati, je glede na vse povedano svetoval, naj z reformami ne zavlačuje.

Preberite še

Za slovensko energetiko 2013 z vidika konkurenčnosti, kakovosti in varnosti dobro leto

Ljubljana, 30. julija (STA) – Leto 2013 je bilo z vidika razvoja energetskih trgov in stopnje njihove konkurenčnosti ter varnosti in kakovosti za slovensko energetiko dobro. Boj za kupce električne energije in zemeljskega plina med podjetji se je še zaostroval in tako krepil konkurenco, se je pa nekoliko umiril pri gospodinjskih odjemalcih, ugotavlja agencija za […]

ATVP izdal dovoljenje za prevzem Mercatorja

Ljubljana, 29. julija (STA) – Agencija za trg vrednostnih papirjev (ATVP) je danes izdala dovoljenje za prevzem slovenskega trgovca Mercator s strani hrvaškega Agrokorja. Agrokor, ki je junija pridobil 53-odstotni delež Mercatorja, ima sicer do petka čas za objavo prevzemne ponudbe za preostale Mercatorjeve delnice. ATVP je v postopku izdaje dovoljenja za prevzem Mercatorja preverila, […]

KPL septembra na dražbi za šest milijonov evrov

Ljubljana, 29. julija (STA) – Cestno podjetje Ljubljana (CPL) v stečaju bo na dražbi 25. septembra prodajalo 100-odstotni delež v družb KPL. Izklicna cena za celoten paket delnic bo 6,24 milijona evrov, kaže današnja objava na Ajpesu. Delnice KPL – 72.245 delnic z oznako KULG 2A in 447.279 delnic z oznako KULG M5, ki predstavljajo […]

Iskanje

Izjave za anale

Preklic že sprejetih parlamentarnih odločitev je draga igra z verodostojnostjo države. Pred nekaj tedni blokada, včeraj odmrznitev sklepa vlade v odhajanju o postopkih privatizacije je opomnik novi vladi in politikom, kako se postopati ne sme
— izvršna direktorica GZS Alenka Avberšek

Anketa

Kdo bo novi slovenski evropski komisar?

Ogled rezultatov

Loading ... Loading ...

Gospodarstvo v številkah

23

milijard evrov škode naj bi Rusiji letos povzročile gospodarske sankcije EU, prihodnje leto pa 75 milijard evrov.

Krizno ogledalo

Prijava na prejemanje biltena po elektronski pošti