Dolenjsko-posavska gazela 2012 je krški Evrosad

13.9.2012 21:36  |  Slovenija

Dolenjske Toplice, 13. septembra (STA) – Medijska družba Dnevnik je v Dolenjskih Toplicah danes razglasila dolenjsko-posavsko gazelo tega leta. Najhitreje rastoče podjetje omenjene regije in drugi finalist končnega slovenskega izbora za naziv zlata gazela 2012 je krško podjetje Evrosad, ki pridela in izvozi največ visokokakovostnega slovenskega sadja.

Podjetje je leta 1995 ustanovil Ivan Kozole, danes pa skupina Evrosad, ki jo vodi njegov sin Boštjan, v treh podjetjih zaposluje 150 ljudi. Organizacijsko je razdeljena na proizvodnjo, hladilnico, trženje, finančno-računovodski sektor in razvojni oddelek.

Evrosad izvozi 66 odstotkov pridelanega visokokakovostnega sadja, več kot polovico tega na trge Anglije, Srednjega vzhoda in Skandinavije. Druga skupina njihovih kupcev so kupci baltskih držav, Rusije, vzhodne Evrope in še nekaterih držav, lani pa so prodrli tudi v Dubaj.

Skupina na 713 hektarjih, kolikor meri skupna površina njenih treh podjetij – Evrosada, Sadjarstva Blanca in Sadjarstva Ormož ter površine zasebnikov v Posavju, od katerih sadje odkupujejo, letno pridela 20.000 ton jabolk, 2000 ton hrušk in 500 ton breskev. Podjetje je v Krškem predlani zgradilo pakirno-sortirni center, ki bi lahko zadostil potrebam celotnega slovenskega sadjarstva, so sporočili z Dnevnika.

Kot so zapisali v obrazložitvi komisije, Evrosad dokazuje, da se je z gojenjem pečkatega in koščičastega sadja moč prebiti med izzivalce v mednarodnem merilu. Namreč podjetje je v zadnjem petletju svoje prodajne prihodke podvojilo, njegovi celotni prihodki pa so se lani povzpeli proti osmim milijonom evrov.

V navedenem obdobju so zaposlili več kot 30 novih delavcev, z rastjo podjetja pa se povečuje tudi njihova dodana vrednost, ki se je lani približala 23.000 evrov na zaposlenega. Med dejavnike njihovega uspeha sodi tudi premišljena proizvodnja sadja z minimalno uporabo pesticidov, s čimer dosegajo visoke zahteve trgovskih verig, ter vpetost v svetovno sadjarstvo, je še zapisala komisija.

Med nominirance za dolenjsko-posavsko gazelo 2012 je komisija poleg podjetja Evrosad izbrala še krškega ponudnika na elektroenergetskem trgu, družbo Gen-I, in ribniško podjetje za robotske sisteme, ki jih dobavljajo na ključ, Yaskawa Ristro.

Po podatkih Dnevnika so omenjena podjetja v zadnjem petletju ustvarila dobrih 1100 novih delovnih mest, v primerjavi z drugimi slovenskimi regijami pa so rasla najhitreje. V navedenem obdobju so svojo prodajo pošesterila, nekajkrat pa so presegla tudi rast območnega gospodarstva.

Zaključna podelitev nagrad Slovenska gazela 2012 bo 25. oktobra v Ljubljani.

Preberite še

Projekt slovenske udeležba na Expu 2015 se nadaljuje

Ljubljana, 1. avgusta (STA) – Gospodarsko in finančno ministrstvo sta se dogovorili glede sprostitve proračunskih sredstev za slovensko udeležbo na svetovni razstavi Expo 2015 v Milanu, s čimer je bila dana zelena luč za nadaljevanje projekta, so danes za STA sporočili z agencije Spirit Slovenija. Svetovna razstava bo potekala od 1. maja do 31. oktobra […]

Renault in CONOT o možnosti za razvoj električne mobilnosti v Sloveniji

Ljubljana, 1. avgusta (STA) – Center odličnosti nizkoogljične tehnologije CONOT z današnjim dnem začenja prvi slovenski demonstracijski projekt trajnostne mobilnosti. S projektom želijo narediti “prve kilometre k udejanjenju zamisli o Renaultovem slovenskem razvojnem jedru električne mobilnosti”. V sklopu projekta je družba Renault-Nissan Slovenija centru CONOT v najmanj trimesečno uporaba predala avtomobil Renault ZOE. Kot so […]

Zaživela je finančna uprava

Ljubljana, 1. avgusta (STA) – V Sloveniji je z današnjim dnem in s formalno združitvijo davčne in carinske uprave zaživela Finančna uprava RS (Furs). Njene glavne naloge so boj proti zaposlovanju in delu na črno, davčnim utajam, tihotapstvu ter carinskim in trošarinskim nepravilnostim, nadzor nad gotovinskim poslovanjem in dvigovanje davčne kulture. Davčna in carinska uprava […]

Iskanje

Izjave za anale

Preklic že sprejetih parlamentarnih odločitev je draga igra z verodostojnostjo države. Pred nekaj tedni blokada, včeraj odmrznitev sklepa vlade v odhajanju o postopkih privatizacije je opomnik novi vladi in politikom, kako se postopati ne sme
— izvršna direktorica GZS Alenka Avberšek

Anketa

Kdo bo novi slovenski evropski komisar?

Ogled rezultatov

Loading ... Loading ...

Gospodarstvo v številkah

23

milijard evrov škode naj bi Rusiji letos povzročile gospodarske sankcije EU, prihodnje leto pa 75 milijard evrov.

Krizno ogledalo

Prijava na prejemanje biltena po elektronski pošti