Dolenjsko-posavska gazela 2012 je krški Evrosad

13.9.2012 21:36  |  Slovenija

Dolenjske Toplice, 13. septembra (STA) – Medijska družba Dnevnik je v Dolenjskih Toplicah danes razglasila dolenjsko-posavsko gazelo tega leta. Najhitreje rastoče podjetje omenjene regije in drugi finalist končnega slovenskega izbora za naziv zlata gazela 2012 je krško podjetje Evrosad, ki pridela in izvozi največ visokokakovostnega slovenskega sadja.

Podjetje je leta 1995 ustanovil Ivan Kozole, danes pa skupina Evrosad, ki jo vodi njegov sin Boštjan, v treh podjetjih zaposluje 150 ljudi. Organizacijsko je razdeljena na proizvodnjo, hladilnico, trženje, finančno-računovodski sektor in razvojni oddelek.

Evrosad izvozi 66 odstotkov pridelanega visokokakovostnega sadja, več kot polovico tega na trge Anglije, Srednjega vzhoda in Skandinavije. Druga skupina njihovih kupcev so kupci baltskih držav, Rusije, vzhodne Evrope in še nekaterih držav, lani pa so prodrli tudi v Dubaj.

Skupina na 713 hektarjih, kolikor meri skupna površina njenih treh podjetij – Evrosada, Sadjarstva Blanca in Sadjarstva Ormož ter površine zasebnikov v Posavju, od katerih sadje odkupujejo, letno pridela 20.000 ton jabolk, 2000 ton hrušk in 500 ton breskev. Podjetje je v Krškem predlani zgradilo pakirno-sortirni center, ki bi lahko zadostil potrebam celotnega slovenskega sadjarstva, so sporočili z Dnevnika.

Kot so zapisali v obrazložitvi komisije, Evrosad dokazuje, da se je z gojenjem pečkatega in koščičastega sadja moč prebiti med izzivalce v mednarodnem merilu. Namreč podjetje je v zadnjem petletju svoje prodajne prihodke podvojilo, njegovi celotni prihodki pa so se lani povzpeli proti osmim milijonom evrov.

V navedenem obdobju so zaposlili več kot 30 novih delavcev, z rastjo podjetja pa se povečuje tudi njihova dodana vrednost, ki se je lani približala 23.000 evrov na zaposlenega. Med dejavnike njihovega uspeha sodi tudi premišljena proizvodnja sadja z minimalno uporabo pesticidov, s čimer dosegajo visoke zahteve trgovskih verig, ter vpetost v svetovno sadjarstvo, je še zapisala komisija.

Med nominirance za dolenjsko-posavsko gazelo 2012 je komisija poleg podjetja Evrosad izbrala še krškega ponudnika na elektroenergetskem trgu, družbo Gen-I, in ribniško podjetje za robotske sisteme, ki jih dobavljajo na ključ, Yaskawa Ristro.

Po podatkih Dnevnika so omenjena podjetja v zadnjem petletju ustvarila dobrih 1100 novih delovnih mest, v primerjavi z drugimi slovenskimi regijami pa so rasla najhitreje. V navedenem obdobju so svojo prodajo pošesterila, nekajkrat pa so presegla tudi rast območnega gospodarstva.

Zaključna podelitev nagrad Slovenska gazela 2012 bo 25. oktobra v Ljubljani.

Preberite še

Vlada tik pred sprejemom pogajalskih izhodišč za pogajanja s sindikati o letu 2015

Ljubljana, 21. aprila (STA) – Vlada bo ta teden sprejemala pogajalska izhodišča za usklajevanja s sindikati o ukrepih za prihodnje leto, napoveduje minister Gregor Virant. Sindikati na dodatno znižanje stroškov dela ne pristajajo, Virant miri, da nadaljnjega linearnega zniževanja pravic ne bo. Ob tem je vlada tudi tik pred sprejemom ukrepov varčevanja v širšem javnem […]

Pristanišča severnega Jadrana za krepitev sodelovanja

Koper, 21. aprila (STA) – Članice Združenja pristanišč severnega Jadrana (NAPA), pristanišča iz Benetk, Trsta, Kopra in Reke, so se na skupščini, ki je ta teden potekala v Kopru, zavzele za krepitev sodelovanja. Članice so izrazile željo po skupnem sodelovanju predvsem na področju promocije tega dela Evrope in zastopanja skupnih interesov. “Pristanišča NAPA, ki predstavljajo […]

Med letoma 2010 in 2012 inovacijsko aktivnih manj kot polovica podjetij

Ljubljana, 21. aprila (STA) – Med letoma 2010 in 2012 se je z inovacijsko dejavnostjo – s tehnološkimi in netehnološkimi inovacijami – v Sloveniji ukvarjalo 1959 oziroma 46,5 odstotka podjetij. V primerjavi z obdobjem 2008-2010 se je delež zmanjšal za 3,5 odstotne točke, kažejo minuli teden podatki državnega statističnega urada. Inovacijsko aktivna podjetja so podjetja, […]

Iskanje

Izjave za anale

"Ko enkrat vidiš prakso upravljanja pri tujcih, ne moreš nazaj v prakse iz Jugoslavije."
— donedavni prvi nadzornik NLB France Arhar v pogovoru za Finance

Anketa

Ali se strinjate z odstavitvijo Gašparja Gašparja Mišiča s čela Luke Koper?

Ogled rezultatov

Loading ... Loading ...

Gospodarstvo v številkah

7,7 mio eur

Skupina Luka Koper je lani po revidiranih podatkih ustvarila 7,7 milijona evrov dobička, kar je 26 odstotkov manj kot leta 2012 in manj od prvih ocen, ki so kazale na 8,2 milijona evrov dobička.

Krizno ogledalo

Prijava na prejemanje biltena po elektronski pošti