Dolenjsko-posavska gazela 2012 je krški Evrosad

13.9.2012 21:36  |  Slovenija

Dolenjske Toplice, 13. septembra (STA) – Medijska družba Dnevnik je v Dolenjskih Toplicah danes razglasila dolenjsko-posavsko gazelo tega leta. Najhitreje rastoče podjetje omenjene regije in drugi finalist končnega slovenskega izbora za naziv zlata gazela 2012 je krško podjetje Evrosad, ki pridela in izvozi največ visokokakovostnega slovenskega sadja.

Podjetje je leta 1995 ustanovil Ivan Kozole, danes pa skupina Evrosad, ki jo vodi njegov sin Boštjan, v treh podjetjih zaposluje 150 ljudi. Organizacijsko je razdeljena na proizvodnjo, hladilnico, trženje, finančno-računovodski sektor in razvojni oddelek.

Evrosad izvozi 66 odstotkov pridelanega visokokakovostnega sadja, več kot polovico tega na trge Anglije, Srednjega vzhoda in Skandinavije. Druga skupina njihovih kupcev so kupci baltskih držav, Rusije, vzhodne Evrope in še nekaterih držav, lani pa so prodrli tudi v Dubaj.

Skupina na 713 hektarjih, kolikor meri skupna površina njenih treh podjetij – Evrosada, Sadjarstva Blanca in Sadjarstva Ormož ter površine zasebnikov v Posavju, od katerih sadje odkupujejo, letno pridela 20.000 ton jabolk, 2000 ton hrušk in 500 ton breskev. Podjetje je v Krškem predlani zgradilo pakirno-sortirni center, ki bi lahko zadostil potrebam celotnega slovenskega sadjarstva, so sporočili z Dnevnika.

Kot so zapisali v obrazložitvi komisije, Evrosad dokazuje, da se je z gojenjem pečkatega in koščičastega sadja moč prebiti med izzivalce v mednarodnem merilu. Namreč podjetje je v zadnjem petletju svoje prodajne prihodke podvojilo, njegovi celotni prihodki pa so se lani povzpeli proti osmim milijonom evrov.

V navedenem obdobju so zaposlili več kot 30 novih delavcev, z rastjo podjetja pa se povečuje tudi njihova dodana vrednost, ki se je lani približala 23.000 evrov na zaposlenega. Med dejavnike njihovega uspeha sodi tudi premišljena proizvodnja sadja z minimalno uporabo pesticidov, s čimer dosegajo visoke zahteve trgovskih verig, ter vpetost v svetovno sadjarstvo, je še zapisala komisija.

Med nominirance za dolenjsko-posavsko gazelo 2012 je komisija poleg podjetja Evrosad izbrala še krškega ponudnika na elektroenergetskem trgu, družbo Gen-I, in ribniško podjetje za robotske sisteme, ki jih dobavljajo na ključ, Yaskawa Ristro.

Po podatkih Dnevnika so omenjena podjetja v zadnjem petletju ustvarila dobrih 1100 novih delovnih mest, v primerjavi z drugimi slovenskimi regijami pa so rasla najhitreje. V navedenem obdobju so svojo prodajo pošesterila, nekajkrat pa so presegla tudi rast območnega gospodarstva.

Zaključna podelitev nagrad Slovenska gazela 2012 bo 25. oktobra v Ljubljani.

Preberite še

Vlada o operativnem programu za črpanje sredstev EU

Ljubljana, 24. aprila (STA) – Vlada se je danes seznanila s pripravo operativnega programa za izvajanje kohezijske politike v obdobju 2014-2020. Gre za eno od dveh podlag za črpanje sredstev EU v novem obdobju. Vladno službo za razvoj in evropsko kohezijsko politiko je pooblastila, da osnutek dokumenta v presojo pošlje Evropski komisiji. To naj bi […]

Vlada sprejela program stabilnosti; leta 2015 primanjkljaj pod tremi odstotki BDP

Ljubljana, 24. aprila (STA) – Vlada je danes sprejela program stabilnosti, ki ga mora skupaj z že sprejetim nacionalnim reformnim programom do konca aprila poslati Evropski komisiji. V njem je začrtana pot uravnoteževanja javnih financ, in sicer naj bi javnofinančni primanjkljaj letos znašal 4,1 odstotka BDP, prihodnje leto pa 2,5 odstotka BDP. Brez upoštevanja morebitnih […]

Sindikata pozivata k previdnosti pri prodaji Aerodroma Ljubljana

Brnik, 24. aprila (STA) – Konfederacija sindikatov 90 Slovenije in sindikat družbe Aerodrom Ljubljana sta na vlado, dve ministrstvi, Slovensko odškodninsko družbo in dve mestni občini v torek naslovila odprto pismo, v katerem sta opozorila, da je treba prodajo aerodroma, če že mora priti do nje, izvesti javno in transparentno, pri tem pa je treba […]

Iskanje

Izjave za anale

"Nacionalni reformni program uničuje že tako razrahljano socialno državo."
— Predsednik ZSSS Dušan Semolič

Anketa

Bi morala Slovenija razširiti privatizacijski paket in prodati še druga državna podjetja?

Ogled rezultatov

Loading ... Loading ...

Gospodarstvo v številkah

1,5 mrd €

neporabljenih sredstev za Slovenijo ostaja na računu v Bruslju

Krizno ogledalo

Prijava na prejemanje biltena po elektronski pošti