Donos na italijanske 10-letne obveznice prvič po marcu pod petimi odstotki

14.9.2012 12:44  |  Svet

Pariz, 14. septembra (STA) – Obresti na 10-letne italijanske obveznice so danes prvič po marcu zdrsnile pod pet odstotkov, kar kaže, da je napetost na finančnih trgih nekoliko popustila. Znižal se je tudi donos na slovenske obveznice, medtem ko se španske gibljejo na četrtkovi zaključni ravni.

Donos do dospelosti 10-letnih italijanskih obveznic je na elektronski borzi MTS okoli poldneva znašal 4,98 odstotka, kar je 0,06 odstotne točke manj kot v četrtek.

“Ker je bilo ta teden odstranjenih nekaj ovir, bi lahko bilo okolje za obveznice najbolj ranljivih držav še bolj ugodno,” so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedali ekonomisti pri francoski banki Credit Agricole.

Nekoliko je popustil tudi donos na 10-letne slovenske obveznice, ki se je na borzi MTS okoli poldneva gibal pri 6,50 odstotka, kar je 0,10 odstotne točke manj kot v četrtek. Pribitek slovenskih na 10-letne referenčne nemške obveznice je pri 4,82 odstotne točke.

Donos na 10-letne španske obveznice se giblje pri 5,69 odstotka, kar je toliko, kot je znašala četrtkova zaključna raven. Donos na 10-letne nemške obveznice se je zvišal za 0,11 odstotne točke na 1,67 odstotka, donos na francoske pa za 0,07 odstotne točke na 2,25 odstotka.

V minulih dneh je kar nekaj novic pozitivno vplivalo na stroške zadolževanja ranljivih držav. Evropska centralna banka (ECB) je prejšnji teden sporočila, da bo po potrebi in pod strogimi pogoji neomejeno odkupovala državne obveznice ranljivih članic območja evra.

Predsednik ECB Mario Draghi je glede tega danes dejal, da je njegov – za mnoge kontroverzen – načrt odkupovanja obveznic že pomiril trge in znova dokazal, da je evro nepreklicen. “Upravljalci skladov se z denarjem že vračajo v Evropo. To je dobro za gospodarstvo v območju evra,” je dejal.

Za dodatno veselje je v sredo poskrbelo nemško ustavno sodišče, ki je prižgalo zeleno luč za pristop Nemčije k stalnemu mehanizmu za stabilnost evra (ESM), v četrtek pa z napovedjo novega kroga ukrepov v spodbudo šibki rasti domačega gospodarstva tudi ameriška centralna banka Federal Reserve.

Preberite še

Najvišjo brezposelnost v EU imajo španske regije

Luxembourg, 20. aprila (STA) – Stopnja brezposelnosti se je med regijami v EU lani precej razlikovala. Najnižjo so zabeležili v nemških regijah Zgornja Bavarska in Freiburg ter avstrijski zvezni deželi Salzburg, kjer ni nikjer presegala treh odstotkov, najvišjo pa v petih španskih regijah, kjer je bil brez dela najmanj vsak tretji prebivalec. Po podatkih evropskega […]

Avtomobilski sejem v Pekingu v središču pozornosti proizvajalcev

Peking, 20. aprila (STA) – Avtomobilski sejem v Pekingu je ob hitri rasti kitajskega avtomobilskega trga v središču pozornosti svetovnih avtomobilskih proizvajalcev. Auto China 2014 za medije vrata odpira danes, predstavilo pa se bo več kot 2000 proizvajalcev iz 14 držav. Kitajska je največji in najhitreje rastoč avtomobilski trg na svetu. Letos naj bi po […]

Kitajska v četrtletju z več tujih neposrednih investicij

Peking, 20. aprila (STA) – Tuje neposredne investicije na Kitajskem nadaljujejo z rastjo, potem ko se je njihov obseg lani povečal za več kot pet odstotkov. Tuje neposredne investicije, ki izključujejo finančni sektor, so v prvem četrtletju dosegle 31,55 milijarde dolarjev, kar je 5,5 odstotka več kot v enakem obdobju lani. Rast v prvem trimesečju […]

Iskanje

Izjave za anale

"Ko enkrat vidiš prakso upravljanja pri tujcih, ne moreš nazaj v prakse iz Jugoslavije."
— donedavni prvi nadzornik NLB France Arhar v pogovoru za Finance

Anketa

Ali se strinjate z odstavitvijo Gašparja Gašparja Mišiča s čela Luke Koper?

Ogled rezultatov

Loading ... Loading ...

Gospodarstvo v številkah

7,7 mio eur

Skupina Luka Koper je lani po revidiranih podatkih ustvarila 7,7 milijona evrov dobička, kar je 26 odstotkov manj kot leta 2012 in manj od prvih ocen, ki so kazale na 8,2 milijona evrov dobička.

Krizno ogledalo

Prijava na prejemanje biltena po elektronski pošti