Donos na italijanske 10-letne obveznice prvič po marcu pod petimi odstotki

14.9.2012 12:44  |  Svet

Pariz, 14. septembra (STA) – Obresti na 10-letne italijanske obveznice so danes prvič po marcu zdrsnile pod pet odstotkov, kar kaže, da je napetost na finančnih trgih nekoliko popustila. Znižal se je tudi donos na slovenske obveznice, medtem ko se španske gibljejo na četrtkovi zaključni ravni.

Donos do dospelosti 10-letnih italijanskih obveznic je na elektronski borzi MTS okoli poldneva znašal 4,98 odstotka, kar je 0,06 odstotne točke manj kot v četrtek.

“Ker je bilo ta teden odstranjenih nekaj ovir, bi lahko bilo okolje za obveznice najbolj ranljivih držav še bolj ugodno,” so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedali ekonomisti pri francoski banki Credit Agricole.

Nekoliko je popustil tudi donos na 10-letne slovenske obveznice, ki se je na borzi MTS okoli poldneva gibal pri 6,50 odstotka, kar je 0,10 odstotne točke manj kot v četrtek. Pribitek slovenskih na 10-letne referenčne nemške obveznice je pri 4,82 odstotne točke.

Donos na 10-letne španske obveznice se giblje pri 5,69 odstotka, kar je toliko, kot je znašala četrtkova zaključna raven. Donos na 10-letne nemške obveznice se je zvišal za 0,11 odstotne točke na 1,67 odstotka, donos na francoske pa za 0,07 odstotne točke na 2,25 odstotka.

V minulih dneh je kar nekaj novic pozitivno vplivalo na stroške zadolževanja ranljivih držav. Evropska centralna banka (ECB) je prejšnji teden sporočila, da bo po potrebi in pod strogimi pogoji neomejeno odkupovala državne obveznice ranljivih članic območja evra.

Predsednik ECB Mario Draghi je glede tega danes dejal, da je njegov – za mnoge kontroverzen – načrt odkupovanja obveznic že pomiril trge in znova dokazal, da je evro nepreklicen. “Upravljalci skladov se z denarjem že vračajo v Evropo. To je dobro za gospodarstvo v območju evra,” je dejal.

Za dodatno veselje je v sredo poskrbelo nemško ustavno sodišče, ki je prižgalo zeleno luč za pristop Nemčije k stalnemu mehanizmu za stabilnost evra (ESM), v četrtek pa z napovedjo novega kroga ukrepov v spodbudo šibki rasti domačega gospodarstva tudi ameriška centralna banka Federal Reserve.

Preberite še

Zelena luč združitvi Fiata in Chryslerja v Fiat Chrysler Automobiles

Torino, 1. avgusta (STA) – Izredna skupščina največjega italijanskega proizvajalca avtomobilov Fiat je danes prižgala zeleno luč za združitev družbe z ameriškim avtomobilskim velikanom Chrysler. Skupina se bo imenovala Fiat Chrysler Automobiles in bo imela sedež v Londonu. Fiat bo s tem po 115 letih “zapustil” Italijo. Italijanska družina Agnelli, ki ima v Fiatu kontrolni […]

Newyorški sodnik odredil nadaljevanje pogajanj o argentinskem dolgu

New York, 1. avgusta (STA) – Newyorški sodnik Thomas Griesa je na današnjem zaslišanju oštel Argentino zaradi kritičnih izjav in “polresnic” o zapletu v zvezi z odplačevanje dolga upnikom, obenem pa je ukazal nadaljevanje pogajanj z dvema hedge skladoma, za katera južnoameriška država pravi, da sta “mrhovinarska”. Griesa je pred meseci odločil, da mora Argentina […]

V ZDA julija malenkostna rast brezposelnosti; novih delovnih mest spet prek 200.000

New York, 1. avgusta (STA) – V ZDA se je brezposelnost julija glede na junij, ko je bila najnižja po septembru 2008, zvišala za 0,1 odstotne točke na 6,2 odstotka. Ameriško gospodarstvo je minuli mesec medtem neto ustvarilo 209.000 novih delovnih mest. Gre za šesti zaporedni mesec z več kot 200.000 novimi delovnimi mesti, kar […]

Iskanje

Izjave za anale

Preklic že sprejetih parlamentarnih odločitev je draga igra z verodostojnostjo države. Pred nekaj tedni blokada, včeraj odmrznitev sklepa vlade v odhajanju o postopkih privatizacije je opomnik novi vladi in politikom, kako se postopati ne sme
— izvršna direktorica GZS Alenka Avberšek

Anketa

Kdo bo novi slovenski evropski komisar?

Ogled rezultatov

Loading ... Loading ...

Gospodarstvo v številkah

23

milijard evrov škode naj bi Rusiji letos povzročile gospodarske sankcije EU, prihodnje leto pa 75 milijard evrov.

Krizno ogledalo

Prijava na prejemanje biltena po elektronski pošti