Donos na italijanske 10-letne obveznice prvič po marcu pod petimi odstotki

14.9.2012 12:44  |  Svet

Pariz, 14. septembra (STA) – Obresti na 10-letne italijanske obveznice so danes prvič po marcu zdrsnile pod pet odstotkov, kar kaže, da je napetost na finančnih trgih nekoliko popustila. Znižal se je tudi donos na slovenske obveznice, medtem ko se španske gibljejo na četrtkovi zaključni ravni.

Donos do dospelosti 10-letnih italijanskih obveznic je na elektronski borzi MTS okoli poldneva znašal 4,98 odstotka, kar je 0,06 odstotne točke manj kot v četrtek.

“Ker je bilo ta teden odstranjenih nekaj ovir, bi lahko bilo okolje za obveznice najbolj ranljivih držav še bolj ugodno,” so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedali ekonomisti pri francoski banki Credit Agricole.

Nekoliko je popustil tudi donos na 10-letne slovenske obveznice, ki se je na borzi MTS okoli poldneva gibal pri 6,50 odstotka, kar je 0,10 odstotne točke manj kot v četrtek. Pribitek slovenskih na 10-letne referenčne nemške obveznice je pri 4,82 odstotne točke.

Donos na 10-letne španske obveznice se giblje pri 5,69 odstotka, kar je toliko, kot je znašala četrtkova zaključna raven. Donos na 10-letne nemške obveznice se je zvišal za 0,11 odstotne točke na 1,67 odstotka, donos na francoske pa za 0,07 odstotne točke na 2,25 odstotka.

V minulih dneh je kar nekaj novic pozitivno vplivalo na stroške zadolževanja ranljivih držav. Evropska centralna banka (ECB) je prejšnji teden sporočila, da bo po potrebi in pod strogimi pogoji neomejeno odkupovala državne obveznice ranljivih članic območja evra.

Predsednik ECB Mario Draghi je glede tega danes dejal, da je njegov – za mnoge kontroverzen – načrt odkupovanja obveznic že pomiril trge in znova dokazal, da je evro nepreklicen. “Upravljalci skladov se z denarjem že vračajo v Evropo. To je dobro za gospodarstvo v območju evra,” je dejal.

Za dodatno veselje je v sredo poskrbelo nemško ustavno sodišče, ki je prižgalo zeleno luč za pristop Nemčije k stalnemu mehanizmu za stabilnost evra (ESM), v četrtek pa z napovedjo novega kroga ukrepov v spodbudo šibki rasti domačega gospodarstva tudi ameriška centralna banka Federal Reserve.

Preberite še

Območje evra julija z nepričakovano rastjo gospodarske dejavnosti

London, 24. julija (STA) – Gospodarska dejavnost v območju evra se je julija okrepila in se povzpela na najvišjo raven v treh mesecih. Indeks nabavnih menedžerjev (PMI), ki ga izračunava analitska hiša Markit, se je ta mesec nepričakovano zvišal za 1,2 točke na 54 točk. Vrednosti indeksa pod 50 točkami pomeni krčenje, vrednosti nad 50 […]

Javnofinančni primanjkljaj v območju evra pri 2,7 odstotka BDP

Luxembourg, 23. julija (STA) – Javnofinančni primanjkljaj v območju evra je v prvem letošnjem trimesečju po sezonsko prilagojenih podatkih znašal 2,7 odstotka BDP, kar je 0,1 odstotne točke več kot v zadnjem četrtletju lani. V EU se je primanjkljaj na četrtletni ravni močno znižal, in sicer s 3,1 na 1,9 odstotka BDP, je danes objavil […]

Španija v drugem četrtletju z najhitrejšo rastjo v šestih letih

Madrid, 23. julija (STA) – Španija je v letošnjem drugem četrtletju v primerjavi s predhodnim beležila 0,5-odstotno gospodarsko rast, kar predstavlja najhitrejšo rast v zadnjih šestih letih. Španska centralna banka je danes dvignila tudi napoved gospodarske rasti, in sicer naj bi španski bruto domači proizvod letos narasel za 1,3 odstotka, prihodnje leto pa za dva […]

Iskanje

Izjave za anale

"Privatizacijo je treba nadaljevati."
— odhajajoči minister Dragonja

Anketa

Koliko državnih podjetij bo Slovenija prodala v naslednjih dveh letih?

Ogled rezultatov

Loading ... Loading ...

Gospodarstvo v številkah

7,6 %

Število stanovanj v Sloveniji narašča hitreje kot število prebivalcev. Med letoma 2002 in 2010 je število stanovanj na primer naraslo za 7,6 odstotka, število prebivalcev pa le za 2,7 odstotka.

Krizno ogledalo

Prijava na prejemanje biltena po elektronski pošti