Donos na italijanske 10-letne obveznice prvič po marcu pod petimi odstotki

14.9.2012 12:44  |  Svet

Pariz, 14. septembra (STA) – Obresti na 10-letne italijanske obveznice so danes prvič po marcu zdrsnile pod pet odstotkov, kar kaže, da je napetost na finančnih trgih nekoliko popustila. Znižal se je tudi donos na slovenske obveznice, medtem ko se španske gibljejo na četrtkovi zaključni ravni.

Donos do dospelosti 10-letnih italijanskih obveznic je na elektronski borzi MTS okoli poldneva znašal 4,98 odstotka, kar je 0,06 odstotne točke manj kot v četrtek.

“Ker je bilo ta teden odstranjenih nekaj ovir, bi lahko bilo okolje za obveznice najbolj ranljivih držav še bolj ugodno,” so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedali ekonomisti pri francoski banki Credit Agricole.

Nekoliko je popustil tudi donos na 10-letne slovenske obveznice, ki se je na borzi MTS okoli poldneva gibal pri 6,50 odstotka, kar je 0,10 odstotne točke manj kot v četrtek. Pribitek slovenskih na 10-letne referenčne nemške obveznice je pri 4,82 odstotne točke.

Donos na 10-letne španske obveznice se giblje pri 5,69 odstotka, kar je toliko, kot je znašala četrtkova zaključna raven. Donos na 10-letne nemške obveznice se je zvišal za 0,11 odstotne točke na 1,67 odstotka, donos na francoske pa za 0,07 odstotne točke na 2,25 odstotka.

V minulih dneh je kar nekaj novic pozitivno vplivalo na stroške zadolževanja ranljivih držav. Evropska centralna banka (ECB) je prejšnji teden sporočila, da bo po potrebi in pod strogimi pogoji neomejeno odkupovala državne obveznice ranljivih članic območja evra.

Predsednik ECB Mario Draghi je glede tega danes dejal, da je njegov – za mnoge kontroverzen – načrt odkupovanja obveznic že pomiril trge in znova dokazal, da je evro nepreklicen. “Upravljalci skladov se z denarjem že vračajo v Evropo. To je dobro za gospodarstvo v območju evra,” je dejal.

Za dodatno veselje je v sredo poskrbelo nemško ustavno sodišče, ki je prižgalo zeleno luč za pristop Nemčije k stalnemu mehanizmu za stabilnost evra (ESM), v četrtek pa z napovedjo novega kroga ukrepov v spodbudo šibki rasti domačega gospodarstva tudi ameriška centralna banka Federal Reserve.

Preberite še

ZDA in Belgija sklenili pogodbo proti izogibanju plačila davkov

Washington, 23. aprila (STA) – Vladi ZDA in Belgije sta podpisali sporazum proti izogibanju plačevanja davkov, ki predvideva izmenjavo informacij o bančnih računih. Sporazum je v skladu z ameriškim zakonom iz leta 2010, ki služi za pregon ameriških davkoplačevalcev z računi v tujini. ZDA imajo podobne sporazume podpisane s 27 državami sveta. Na seznamu je […]

Prodaja rabljenih stanovanjskih nepremičnin v ZDA marca navzdol

Washington, 22. aprila (STA) – Prodaja rabljenih stanovanjskih nepremičnin je marca v ZDA nazadovala na najnižjo raven od julija 2012, vendar pa analitiki v podatkih Nacionalnega združenja nepremičninskih posrednikov vidijo predvsem upanje, da se bodo spomladi razmere izboljšale. Prodaja se namreč zavede v statistiko ob dokončanju transakcije in statistični podatki o prodaji v marcu kažejo […]

Biden Ukrajini obljubil politično in gospodarsko pomoč

Kijev, 22. aprila (STA) – Ameriški podpredsednik Joe Biden je Ukrajini ob svojem obisku v Kijevu danes obljubil politično in gospodarsko podporo. Obenem je v ukrajinskem parlamentu pozval k ostrejšemu boju proti korupciji. Podpredsednik je še poudaril, da bodo prihajajoče predsedniške volitve 25. maja najpomembnejše glasovanje v zgodovini Ukrajine. Biden se je danes v ukrajinski […]

Iskanje

Izjave za anale

"Nacionalni reformni program uničuje že tako razrahljano socialno državo."
— Predsednik ZSSS Dušan Semolič

Anketa

Bi morala Slovenija razširiti privatizacijski paket in prodati še druga državna podjetja?

Ogled rezultatov

Loading ... Loading ...

Gospodarstvo v številkah

1,5 mrd €

neporabljenih sredstev za Slovenijo ostaja na računu v Bruslju

Krizno ogledalo

Prijava na prejemanje biltena po elektronski pošti