Erjavec: Slovensko gospodarstvo mora sodelovati s tujino

14.9.2012 13:11  |  Slovenija

Celje, 14. septembra (STA) – Slovensko gospodarstvo mora sodelovati s tujino, brez tega sodelovanja bomo težko premagovali ovire, ki so pred nami, je na tretjem dnevu gospodarske diplomacije Slovenije, ki je potekal v okviru 45. mednarodnega obrtnega sejma v Celju, izpostavil zunanji minister Karl Erjavec.

Če želimo doseči boljšo gospodarsko rast in razvoj, moramo po njegovem mnenju okrepiti sodelovanje s tujim gospodarstvom, ob čemer je Erjavec opozoril, da je slovenski bančni sektor v krizi, pesti pa nas tudi gospodarska in finančna kriza.

Dejal je, da je gospodarska diplomacija na zunanjem ministrstvu zelo pomembna dejavnost in da prek nje slovenskemu gospodarstvu odpirajo vrata v tujino. Erjavec ocenjuje, da ima slovenska gospodarska diplomacija dovolj znanja, izkušenj in sposobnosti, da lahko opravlja svoje naloge.

Erjavcu se zdijo pri krepitvi odnosov med slovenskim gospodarstvom in tujimi državami zelo pomembni obiski visokih predstavnikov Slovenije z gospodarskimi delegacijami na tujem. Ob tem je izpostavil obisk predsednika države Danila Türka z gospodarsko delegacijo na Slovaškem, ki je spodbudil gospodarsko sodelovanje med Slovenijo in Slovaško.

Po ministrovi oceni ima pri krepitvi gospodarskih odnosov zelo pomembno vlogo tudi strateško partnerstvo, zlasti s Turčijo, Nemčijo, Francijo in še nekaterimi drugimi državami. V okviru tovrstnih partnerstev se ugotavljajo medsebojni gospodarski interesi. Prav tako je pomembno sodelovanje s tujimi veleposlaniki v Sloveniji te regionalni obiski skupaj z območnimi gospodarskimi zbornicami.

“Naloga gospodarske diplomacije je vzpostavitev ustreznih stikov, vendar gospodarska diplomacija ne more opravljati nalog gospodarskih družb, kot je podpisovanje pogodb. Gospodarska diplomacija lahko poišče tuje investitorja za slovenske gospodarske družbe. Če se Slovenija ne bo odprla, če ne bo investitorjev iz tujine, bomo težko premagovali krizo. Iz besed moramo preiti na konkretna dejanja,” je še dejal Erjavec.

Predstavnica ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo Sabina Koleša je ocenila, da je s skupnimi močmi in ukrepi možno vpeti slovensko gospodarstvo v mednarodna gospodarske tokove in povečati gospodarsko rast. Poudarila je, da resorno ministrstvo pripravlja dva strateška projekta, in sicer strategijo razvoja Slovenije za obdobje 2014-2020 ter novo slovensko industrijsko politiko.

Po njenih besedah se vlada zaveda, da je treba gospodarsko rast podpreti tudi s kratkoročnimi ukrepi. Tako je že sprejela določene ukrepe za odpravo administrativnih ovir in zmanjšanje finančnih bremen, na zadnji seji pa pripravila že tretji paket ukrepov za spodbujanje gospodarske rasti.

Preberite še

Vlada o operativnem programu za črpanje sredstev EU

Ljubljana, 24. aprila (STA) – Vlada se je danes seznanila s pripravo operativnega programa za izvajanje kohezijske politike v obdobju 2014-2020. Gre za eno od dveh podlag za črpanje sredstev EU v novem obdobju. Vladno službo za razvoj in evropsko kohezijsko politiko je pooblastila, da osnutek dokumenta v presojo pošlje Evropski komisiji. To naj bi […]

Vlada sprejela program stabilnosti; leta 2015 primanjkljaj pod tremi odstotki BDP

Ljubljana, 24. aprila (STA) – Vlada je danes sprejela program stabilnosti, ki ga mora skupaj z že sprejetim nacionalnim reformnim programom do konca aprila poslati Evropski komisiji. V njem je začrtana pot uravnoteževanja javnih financ, in sicer naj bi javnofinančni primanjkljaj letos znašal 4,1 odstotka BDP, prihodnje leto pa 2,5 odstotka BDP. Brez upoštevanja morebitnih […]

Sindikata pozivata k previdnosti pri prodaji Aerodroma Ljubljana

Brnik, 24. aprila (STA) – Konfederacija sindikatov 90 Slovenije in sindikat družbe Aerodrom Ljubljana sta na vlado, dve ministrstvi, Slovensko odškodninsko družbo in dve mestni občini v torek naslovila odprto pismo, v katerem sta opozorila, da je treba prodajo aerodroma, če že mora priti do nje, izvesti javno in transparentno, pri tem pa je treba […]

Iskanje

Izjave za anale

"Nacionalni reformni program uničuje že tako razrahljano socialno državo."
— Predsednik ZSSS Dušan Semolič

Anketa

Bi morala Slovenija razširiti privatizacijski paket in prodati še druga državna podjetja?

Ogled rezultatov

Loading ... Loading ...

Gospodarstvo v številkah

1,5 mrd €

neporabljenih sredstev za Slovenijo ostaja na računu v Bruslju

Krizno ogledalo

Prijava na prejemanje biltena po elektronski pošti