Erjavec: Slovensko gospodarstvo mora sodelovati s tujino

14.9.2012 13:11  |  Slovenija

Celje, 14. septembra (STA) – Slovensko gospodarstvo mora sodelovati s tujino, brez tega sodelovanja bomo težko premagovali ovire, ki so pred nami, je na tretjem dnevu gospodarske diplomacije Slovenije, ki je potekal v okviru 45. mednarodnega obrtnega sejma v Celju, izpostavil zunanji minister Karl Erjavec.

Če želimo doseči boljšo gospodarsko rast in razvoj, moramo po njegovem mnenju okrepiti sodelovanje s tujim gospodarstvom, ob čemer je Erjavec opozoril, da je slovenski bančni sektor v krizi, pesti pa nas tudi gospodarska in finančna kriza.

Dejal je, da je gospodarska diplomacija na zunanjem ministrstvu zelo pomembna dejavnost in da prek nje slovenskemu gospodarstvu odpirajo vrata v tujino. Erjavec ocenjuje, da ima slovenska gospodarska diplomacija dovolj znanja, izkušenj in sposobnosti, da lahko opravlja svoje naloge.

Erjavcu se zdijo pri krepitvi odnosov med slovenskim gospodarstvom in tujimi državami zelo pomembni obiski visokih predstavnikov Slovenije z gospodarskimi delegacijami na tujem. Ob tem je izpostavil obisk predsednika države Danila Türka z gospodarsko delegacijo na Slovaškem, ki je spodbudil gospodarsko sodelovanje med Slovenijo in Slovaško.

Po ministrovi oceni ima pri krepitvi gospodarskih odnosov zelo pomembno vlogo tudi strateško partnerstvo, zlasti s Turčijo, Nemčijo, Francijo in še nekaterimi drugimi državami. V okviru tovrstnih partnerstev se ugotavljajo medsebojni gospodarski interesi. Prav tako je pomembno sodelovanje s tujimi veleposlaniki v Sloveniji te regionalni obiski skupaj z območnimi gospodarskimi zbornicami.

“Naloga gospodarske diplomacije je vzpostavitev ustreznih stikov, vendar gospodarska diplomacija ne more opravljati nalog gospodarskih družb, kot je podpisovanje pogodb. Gospodarska diplomacija lahko poišče tuje investitorja za slovenske gospodarske družbe. Če se Slovenija ne bo odprla, če ne bo investitorjev iz tujine, bomo težko premagovali krizo. Iz besed moramo preiti na konkretna dejanja,” je še dejal Erjavec.

Predstavnica ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo Sabina Koleša je ocenila, da je s skupnimi močmi in ukrepi možno vpeti slovensko gospodarstvo v mednarodna gospodarske tokove in povečati gospodarsko rast. Poudarila je, da resorno ministrstvo pripravlja dva strateška projekta, in sicer strategijo razvoja Slovenije za obdobje 2014-2020 ter novo slovensko industrijsko politiko.

Po njenih besedah se vlada zaveda, da je treba gospodarsko rast podpreti tudi s kratkoročnimi ukrepi. Tako je že sprejela določene ukrepe za odpravo administrativnih ovir in zmanjšanje finančnih bremen, na zadnji seji pa pripravila že tretji paket ukrepov za spodbujanje gospodarske rasti.

Preberite še

Dragonja: Trimo bo brez bančnih finančnih poroštev ugasnil

Trebnje, 16. aprila (STA) – Brez finančnih poroštev, h katerim so se zavezale banke, bo Trimo v mesecu ali dveh ugasnil, je ob današnjem obisku tega trebanjskega podjetja ocenil minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Metod Dragonja. Sporočilo njegovega obiska je, da morajo banke, ki so jih sanirali z izdatno državno pomočjo, kapital prenesti gospodarstvu, […]

Pripravljena podlaga za ustanovitev družbe Slovenski gozdovi

Ljubljana, 16. aprila (STA) – Ministrstvo za kmetijstvo in okolje je pripravilo osnutek zakona, po katerem bo z državnimi gozdovi gospodarilo novoustanovljeno podjetje Slovenski gozdovi. Družba bo lahko ob naravnih nesrečah, kakršna je bil žledolom, tudi začasno posegla na trg. Za zagon je predviden najem posojila pri EIB v višini od 30 do 40 milijonov […]

Bratuškova: Čas je, da si zastavimo jasno pot naprej

Ljubljana, 16. aprila (STA) – Premierka Alenka Bratušek je na današnjem posvetu o strategiji pametne specializacije poudarila, da Slovenija potrebuje jasno pot v smeri trajne gospodarske rasti in kakovostnih delovnih mest. To smer naj bi po njenih besedah začrtali ravno s strategijo pametne specializacije, ki bo hkrati podlaga za črpanje velikega dela evropskih sredstev. “Res […]

Iskanje

Izjave za anale

"Ko enkrat vidiš prakso upravljanja pri tujcih, ne moreš nazaj v prakse iz Jugoslavije."
— donedavni prvi nadzornik NLB France Arhar v pogovoru za Finance

Anketa

Ali se strinjate z odstavitvijo Gašparja Gašparja Mišiča s čela Luke Koper?

Ogled rezultatov

Loading ... Loading ...

Gospodarstvo v številkah

7,7 mio eur

Skupina Luka Koper je lani po revidiranih podatkih ustvarila 7,7 milijona evrov dobička, kar je 26 odstotkov manj kot leta 2012 in manj od prvih ocen, ki so kazale na 8,2 milijona evrov dobička.

Krizno ogledalo

Prijava na prejemanje biltena po elektronski pošti