Erjavec: Slovensko gospodarstvo mora sodelovati s tujino

14.9.2012 13:11  |  Slovenija

Celje, 14. septembra (STA) – Slovensko gospodarstvo mora sodelovati s tujino, brez tega sodelovanja bomo težko premagovali ovire, ki so pred nami, je na tretjem dnevu gospodarske diplomacije Slovenije, ki je potekal v okviru 45. mednarodnega obrtnega sejma v Celju, izpostavil zunanji minister Karl Erjavec.

Če želimo doseči boljšo gospodarsko rast in razvoj, moramo po njegovem mnenju okrepiti sodelovanje s tujim gospodarstvom, ob čemer je Erjavec opozoril, da je slovenski bančni sektor v krizi, pesti pa nas tudi gospodarska in finančna kriza.

Dejal je, da je gospodarska diplomacija na zunanjem ministrstvu zelo pomembna dejavnost in da prek nje slovenskemu gospodarstvu odpirajo vrata v tujino. Erjavec ocenjuje, da ima slovenska gospodarska diplomacija dovolj znanja, izkušenj in sposobnosti, da lahko opravlja svoje naloge.

Erjavcu se zdijo pri krepitvi odnosov med slovenskim gospodarstvom in tujimi državami zelo pomembni obiski visokih predstavnikov Slovenije z gospodarskimi delegacijami na tujem. Ob tem je izpostavil obisk predsednika države Danila Türka z gospodarsko delegacijo na Slovaškem, ki je spodbudil gospodarsko sodelovanje med Slovenijo in Slovaško.

Po ministrovi oceni ima pri krepitvi gospodarskih odnosov zelo pomembno vlogo tudi strateško partnerstvo, zlasti s Turčijo, Nemčijo, Francijo in še nekaterimi drugimi državami. V okviru tovrstnih partnerstev se ugotavljajo medsebojni gospodarski interesi. Prav tako je pomembno sodelovanje s tujimi veleposlaniki v Sloveniji te regionalni obiski skupaj z območnimi gospodarskimi zbornicami.

“Naloga gospodarske diplomacije je vzpostavitev ustreznih stikov, vendar gospodarska diplomacija ne more opravljati nalog gospodarskih družb, kot je podpisovanje pogodb. Gospodarska diplomacija lahko poišče tuje investitorja za slovenske gospodarske družbe. Če se Slovenija ne bo odprla, če ne bo investitorjev iz tujine, bomo težko premagovali krizo. Iz besed moramo preiti na konkretna dejanja,” je še dejal Erjavec.

Predstavnica ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo Sabina Koleša je ocenila, da je s skupnimi močmi in ukrepi možno vpeti slovensko gospodarstvo v mednarodna gospodarske tokove in povečati gospodarsko rast. Poudarila je, da resorno ministrstvo pripravlja dva strateška projekta, in sicer strategijo razvoja Slovenije za obdobje 2014-2020 ter novo slovensko industrijsko politiko.

Po njenih besedah se vlada zaveda, da je treba gospodarsko rast podpreti tudi s kratkoročnimi ukrepi. Tako je že sprejela določene ukrepe za odpravo administrativnih ovir in zmanjšanje finančnih bremen, na zadnji seji pa pripravila že tretji paket ukrepov za spodbujanje gospodarske rasti.

Preberite še

Zaživela je finančna uprava

Ljubljana, 1. avgusta (STA) – V Sloveniji je z današnjim dnem in s formalno združitvijo davčne in carinske uprave zaživela Finančna uprava RS (Furs). Njene glavne naloge so boj proti zaposlovanju in delu na črno, davčnim utajam, tihotapstvu ter carinskim in trošarinskim nepravilnostim, nadzor nad gotovinskim poslovanjem in dvigovanje davčne kulture. Davčna in carinska uprava […]

SKB v prvem polletju s 17,5 milijona evrov čistega dobička

Ljubljana, 1. avgusta (STA) – SKB banka je v prvem letošnjem polletju ustvarila 17,5 milijona evrov čistega dobička, potem ko je v enakem obdobju lani poročala o 12,6 milijona evrov izgube. Prihodke je banka v 100-odstotni lasti francoske skupine Societe Generale povečala za 7,6 odstotka, z rezultatom pa so glede na še vedno neugodne gospodarske […]

Slovenija napreduje v smeri zelene rasti

Ljubljana, 1. avgusta (STA) – Državni statistični urad je objavil publikacijo Kazalniki zelene rasti, ki stremi k spodbujanju gospodarske rasti in razvoja ob hkratnem ohranjanju naravnih bogastev. Skoraj vsi kazalci, ki so jih proučili statistiki, za Slovenijo kažejo, da napreduje v smeri zelene rasti. Zaradi žledoloma se sicer postavlja vprašanje, kaj bo z lesno zalogo. […]

Iskanje

Izjave za anale

Preklic že sprejetih parlamentarnih odločitev je draga igra z verodostojnostjo države. Pred nekaj tedni blokada, včeraj odmrznitev sklepa vlade v odhajanju o postopkih privatizacije je opomnik novi vladi in politikom, kako se postopati ne sme
— izvršna direktorica GZS Alenka Avberšek

Anketa

Kdo bo novi slovenski evropski komisar?

Ogled rezultatov

Loading ... Loading ...

Gospodarstvo v številkah

23

milijard evrov škode naj bi Rusiji letos povzročile gospodarske sankcije EU, prihodnje leto pa 75 milijard evrov.

Krizno ogledalo

Prijava na prejemanje biltena po elektronski pošti