Mrak: Slovenija blizu tega, da bo morala zaprositi za finančno pomoč

16.9.2012 22:57  |  Slovenija

Ljubljana, 16. septembra (STA) – Slovenija je v položaju, ko je zelo blizu tega, da bo morala zaprositi za finančno pomoč, je za Televizijo Slovenija povedal ekonomist Mojmir Mrak. Dejal je, da je položaj resen ter da se bo v naslednjih dneh videlo, ali bo za pomoč morala zaprositi takoj, ali pa si bo lahko kupila še nekaj časa.

Po besedah Mraka, so bile v zadnjih 14 dneh na evropski ravni sprejete določene odločitve, ki bodo omogočile nekaj več časa. “Govorim predvsem o sklepu Evropske centralne banke in o tem, da je s sklepom nemškega ustavnega sodišča stalni mehanizem za pomoč postal operativen. In ko bo ta mehanizem postal operativen, bo tudi pomoč lahko bistveno bolj učinkovito in hitreje prihajala,” je pojasnil.

Mrak meni, da konec leta ne bo prišlo do položaja, ko bi zmanjkalo denarja za izplačilo plač v javnem sektorju. “Če bi vlada to ocenjevala na tak način, potem bi verjetno morala že pred kakšnim mesecem, dvema, tremi zaprositi za pomoč. Mislim, da gre bolj za zgodbo ustvarjanja vzdušja, da bi se reforme sprejele,” je dejal.

Mrak je za Televizijo Slovenija povedal tudi, da bo zelo koristno, če bodo napovedane reforme sprejete. “Če bomo pozneje prišli do razgovorov s tujimi financerji, bomo imeli vsaj nekaj narejenega. Če bomo prišli na ta pogajanja brez vsega, in v današnji situaciji nimamo praktično nič za pokazati, bo to jasno zelo slabo,” je pojasnil. To po njegovih besedah še bolj jasno kaže, kako “izredno neumno je bilo, da smo lansko leto zavrnili reforme”, kaže pa tudi na nesposobnost slovenske politike.

Reforme bodo po Mrakovih besedah sprejete, “ker nismo več pet metrov pred zidom, v katerega se bomo zaleteli, ampak smo že zelo blizu tega zidu”.

Preberite še

Slovenija med državami EU na četrtletni ravni najbolj povečala javni dolg

Luxembourg, 22. julija (STA) – Javni dolg držav z evrom je ob koncu prvega četrtletja letos dosegal 93,9 odstotka vrednosti njihovega bruto domačega proizvoda (BDP) in se je tako v primerjavi z zadnjim četrtletjem lani nekoliko povečal. V celotni EU je javni dolg znašal 88 odstotkov BDP. Slovenija je med vsemi članicami javni dolg na […]

Na čelo Simobila prihaja Nemec Jörg Zeddies

Ljubljana, 22. julija (STA) – Vodenje Simobila po odhodu dolgoletnega predsednika uprave Dejana Turka z 11. avgustom prevzema Nemec Jörg Zeddies, ki bo hkrati odgovoren tudi za področje marketinga, so danes sporočili iz drugega največjega mobilnega operaterja v Sloveniji. Konkretnejših načrtov Zeddies zaenkrat še ne razkriva, v sporočilu za javnost pa je zapisal, da si […]

Število stanovanj narašča hitreje kot število prebivalcev

Ljubljana, 22. julija (STA) – Število stanovanj v Sloveniji narašča hitreje kot število prebivalcev. Med letoma 2002 in 2010 je število stanovanj na primer naraslo za 7,6 odstotka, število prebivalcev pa le za 2,7 odstotka. Rast števila stanovanj se je v krizi nato občutno upočasnila, a še vedno precej presega rast prebivalstva. Konec leta 2010 […]

Iskanje

Izjave za anale

"Privatizacijo je treba nadaljevati."
— odhajajoči minister Dragonja

Anketa

Koliko državnih podjetij bo Slovenija prodala v naslednjih dveh letih?

Ogled rezultatov

Loading ... Loading ...

Gospodarstvo v številkah

7,6 %

Število stanovanj v Sloveniji narašča hitreje kot število prebivalcev. Med letoma 2002 in 2010 je število stanovanj na primer naraslo za 7,6 odstotka, število prebivalcev pa le za 2,7 odstotka.

Krizno ogledalo

Prijava na prejemanje biltena po elektronski pošti