Mrak: Slovenija blizu tega, da bo morala zaprositi za finančno pomoč

16.9.2012 22:57  |  Slovenija

Ljubljana, 16. septembra (STA) – Slovenija je v položaju, ko je zelo blizu tega, da bo morala zaprositi za finančno pomoč, je za Televizijo Slovenija povedal ekonomist Mojmir Mrak. Dejal je, da je položaj resen ter da se bo v naslednjih dneh videlo, ali bo za pomoč morala zaprositi takoj, ali pa si bo lahko kupila še nekaj časa.

Po besedah Mraka, so bile v zadnjih 14 dneh na evropski ravni sprejete določene odločitve, ki bodo omogočile nekaj več časa. “Govorim predvsem o sklepu Evropske centralne banke in o tem, da je s sklepom nemškega ustavnega sodišča stalni mehanizem za pomoč postal operativen. In ko bo ta mehanizem postal operativen, bo tudi pomoč lahko bistveno bolj učinkovito in hitreje prihajala,” je pojasnil.

Mrak meni, da konec leta ne bo prišlo do položaja, ko bi zmanjkalo denarja za izplačilo plač v javnem sektorju. “Če bi vlada to ocenjevala na tak način, potem bi verjetno morala že pred kakšnim mesecem, dvema, tremi zaprositi za pomoč. Mislim, da gre bolj za zgodbo ustvarjanja vzdušja, da bi se reforme sprejele,” je dejal.

Mrak je za Televizijo Slovenija povedal tudi, da bo zelo koristno, če bodo napovedane reforme sprejete. “Če bomo pozneje prišli do razgovorov s tujimi financerji, bomo imeli vsaj nekaj narejenega. Če bomo prišli na ta pogajanja brez vsega, in v današnji situaciji nimamo praktično nič za pokazati, bo to jasno zelo slabo,” je pojasnil. To po njegovih besedah še bolj jasno kaže, kako “izredno neumno je bilo, da smo lansko leto zavrnili reforme”, kaže pa tudi na nesposobnost slovenske politike.

Reforme bodo po Mrakovih besedah sprejete, “ker nismo več pet metrov pred zidom, v katerega se bomo zaleteli, ampak smo že zelo blizu tega zidu”.

Preberite še

DZ sprejel prenovljen zakon o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno

Ljubljana, 23. aprila (STA) – Dz je danes z 42 glasovi za in 33 proti sprejel prenovljen zakon o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno. Zakon, ki je del ukrepov vlade za zajezitev sive ekonomije, med drugim krepi nadzor na tem področju in ga prenaša na carino, zvišuje globe in pri osebnem dopolnilnem delu uvaja […]

Projekt Podjetno v svet podjetništva na Goriškem zelo uspešen

Nova Gorica, 23. aprila (STA) – V prvih aprilskih dneh je tudi na Goriškem znova stekel projekt Podjetno v svet podjetništva, namenjen spodbujanju podjetništva med mladimi in njihovemu zaposlovanju. Lani je bil projekt zelo uspešen, saj se je po njem zaposlilo 14 udeležencev. Letos so izmed 56 kandidatov za projekt izbrali deseterico, ki bo zaposlena […]

Na Eko konferenci o trajnostnem turizmu kot konkurenčni prednosti Slovenije

Ljubljana, 23. aprila (STA) – Trajnostni zeleni turizem za Slovenijo predstavlja priložnost za diferenciacijo na turističnem zemljevidu, so se danes strinjali udeleženci okrogle mize o spodbujanju trajnostnega turizma, ki je potekala v okviru 5. Eko konference. Obenem pa so pozvali k večjemu sodelovanju in koordinaciji na državni ravni. Govorniki na okrogli mizi, ki je potekala […]

Iskanje

Izjave za anale

"Nacionalni reformni program uničuje že tako razrahljano socialno državo."
— Predsednik ZSSS Dušan Semolič

Anketa

Bi morala Slovenija razširiti privatizacijski paket in prodati še druga državna podjetja?

Ogled rezultatov

Loading ... Loading ...

Gospodarstvo v številkah

1,5 mrd €

neporabljenih sredstev za Slovenijo ostaja na računu v Bruslju

Krizno ogledalo

Prijava na prejemanje biltena po elektronski pošti