Mrak: Slovenija blizu tega, da bo morala zaprositi za finančno pomoč

16.9.2012 22:57  |  Slovenija

Ljubljana, 16. septembra (STA) – Slovenija je v položaju, ko je zelo blizu tega, da bo morala zaprositi za finančno pomoč, je za Televizijo Slovenija povedal ekonomist Mojmir Mrak. Dejal je, da je položaj resen ter da se bo v naslednjih dneh videlo, ali bo za pomoč morala zaprositi takoj, ali pa si bo lahko kupila še nekaj časa.

Po besedah Mraka, so bile v zadnjih 14 dneh na evropski ravni sprejete določene odločitve, ki bodo omogočile nekaj več časa. “Govorim predvsem o sklepu Evropske centralne banke in o tem, da je s sklepom nemškega ustavnega sodišča stalni mehanizem za pomoč postal operativen. In ko bo ta mehanizem postal operativen, bo tudi pomoč lahko bistveno bolj učinkovito in hitreje prihajala,” je pojasnil.

Mrak meni, da konec leta ne bo prišlo do položaja, ko bi zmanjkalo denarja za izplačilo plač v javnem sektorju. “Če bi vlada to ocenjevala na tak način, potem bi verjetno morala že pred kakšnim mesecem, dvema, tremi zaprositi za pomoč. Mislim, da gre bolj za zgodbo ustvarjanja vzdušja, da bi se reforme sprejele,” je dejal.

Mrak je za Televizijo Slovenija povedal tudi, da bo zelo koristno, če bodo napovedane reforme sprejete. “Če bomo pozneje prišli do razgovorov s tujimi financerji, bomo imeli vsaj nekaj narejenega. Če bomo prišli na ta pogajanja brez vsega, in v današnji situaciji nimamo praktično nič za pokazati, bo to jasno zelo slabo,” je pojasnil. To po njegovih besedah še bolj jasno kaže, kako “izredno neumno je bilo, da smo lansko leto zavrnili reforme”, kaže pa tudi na nesposobnost slovenske politike.

Reforme bodo po Mrakovih besedah sprejete, “ker nismo več pet metrov pred zidom, v katerega se bomo zaleteli, ampak smo že zelo blizu tega zidu”.

Preberite še

Kertova za STA: Za boljše črpanje sredstev EU je treba izboljšati sodelovanje

Ljubljana, 19. aprila (STA) – Za učinkovitejše črpanje sredstev EU je bistvena sprememba dosedanje prakse nezadostnega sodelovanja in usklajevanja med ministrstvi in drugimi deležniki na tem področju, je v pogovoru za STA povedala vodja vladne službe za razvoj in evropsko kohezijsko politiko Andreja Kert. Spregovorila je tudi o zapletih pri 11 okoljskih projektih. Iz večletnega […]

Analiza Banke Slovenija: Z zamenjavo banke do prihrankov

Ljubljana, 19. aprila (STA) – Analiza nadomestil bank in hranilnic za plačilne storitve in izračun stroškov košaric teh storitev Banke Slovenije za lani kaže, da lahko posameznik, ki pretežno uporablja tradicionalne bančne storitve, z zamenjavo ponudnika prihrani med 88 in 171 evri na leto. Posameznik, ki uporablja elektronsko bančništvo, pa med 26 in 53 evri. […]

O socialnem sporazumu znova po praznikih

Ljubljana, 18. aprila (STA) – Socialni partnerji bodo pogajanja za socialni sporazum za izhod iz krize 2014-2015 na predlog delodajalcev nadaljevali po praznikih. Termin sicer še ni določen, bo pa v maju znano, katere ukrepe je vlada napovedala v dokumentih, ki jih pošilja v Bruselj. Delodajalci so zamik nadaljevanja pogajanj, ki so bila sprva predvidena […]

Iskanje

Izjave za anale

"Ko enkrat vidiš prakso upravljanja pri tujcih, ne moreš nazaj v prakse iz Jugoslavije."
— donedavni prvi nadzornik NLB France Arhar v pogovoru za Finance

Anketa

Ali se strinjate z odstavitvijo Gašparja Gašparja Mišiča s čela Luke Koper?

Ogled rezultatov

Loading ... Loading ...

Gospodarstvo v številkah

7,7 mio eur

Skupina Luka Koper je lani po revidiranih podatkih ustvarila 7,7 milijona evrov dobička, kar je 26 odstotkov manj kot leta 2012 in manj od prvih ocen, ki so kazale na 8,2 milijona evrov dobička.

Krizno ogledalo

Prijava na prejemanje biltena po elektronski pošti