Nadzorniki Pivovarne Laško podprli skupno prodajo Mercatorja

13.9.2012 21:38  |  Slovenija

Laško, 13. septembra (STA) – Nadzorni svet Pivovarne Laško je na današnji seji soglašal, da se delnice Mercatorja začnejo prodajati skupaj z ostalimi zainteresiranimi lastniki te trgovske družbe, ki so znova združeni v konzorcij prodajalcev, je za STA povedal predsednik nadzornega sveta pivovarne Vladimir Malenković.

Pojasnil je tudi, da v tem trenutku ne more napovedati, kdaj se bo začela prodaja Mercatorja, saj morajo drugi deležniki v postopku prodaje pridobiti potrebna soglasja, prav tako še ni znano, kdaj bo podpisana pogodba o prodaji “najboljšega soseda”.

Prodaja Mercatorja se bo sicer začela z zbiranjem nezavezujočih ponudb, sledil bo postopek pridobitve zavezujočih ponudb, celoten proces prodaje pa bo trajal največ devet mesecev, je poudaril Malenković.

Uprava Pivovarne Laško, ki je skupaj z Unionom in Radensko 23,34-odstotna lastnica Mercatorja, je nadzornikom predstavila vsebino sporazuma o skupni prodaji delnic Mercatorja. Malenković je dejal, da si je uprava pivovarne pri pogajanjih o sklenitvi sporazuma glede prodaje Mercatorja v največji možni meri prizadevala zaščititi interese pivovarne in drugih družb iz skupine Laško.

K skupni prodaji 55,92-odstotka Mercatorja so tokrat pristopili Pivovarna Union, ki je največja, 12,3-odstotna lastnica Mercatorja, Nova Ljubljanska banka, ki ima v lasti 10,75 odstotka delnic, Pivovarna Laško, ki je 8,43-odstotna lastnica, Nova Kreditna banka Maribor, Gorenjska banka, Prvi faktor-Faktoring Beograd, Abanka, Radenska, Banka Koper, Hypo banka, NFD 1 delniški investicijski sklad, Banka Celje in NFD Holding.

Kot je razvidno iz osnutka prodajne pogodbe, pogodbene stranke ocenjujejo, da bo prav s skupno prodajo mogoče doseči najvišjo prodajno ceno. Pogodbene stranke so tudi soglasne, da se prodajni postopek Mercatorja izvede ob sodelovanju finančnega svetovalca ING bank iz Londona.

Pogodbene stranke so se tudi dogovorile, da v času veljavnosti sporazuma o prodaji Mercatorja ne bodo samostojno prodajale ali menjavale delnice Mercatorja.

Če londonski ING, ki je vodil tudi zadnjo prodajo Mercatorja, v treh mesecih od dneva sklenitve mandatne pogodbe ne prejme nezavezujoče ponudbe potencialnega kupca, ki jo kot primerno potrdijo pogodbene stranke, pa sporazum o prodaji Mercatorja preneha veljati.

Omenjene pogodbene stranke razen beograjskega Prvega faktorja so večinski delež v Mercatorju prodajale že lani in v začetku letošnjega leta, vendar je bila prodaja hrvaškemu Agrokorju, ki je za delnico Mercatorja ponujal 221 evrov, neuspešna.

Preberite še

Dragonja: Privatizacijo je treba nadaljevati

Ljubljana, 21. julija (STA) – Privatizacijo je treba nadaljevati, je ob predstavitvi aktualnih aktivnosti ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo v Ljubljani poudaril odhajajoči vodja tega resorja Metod Dragonja. Da bi bili kupci državnih podjetij kakovostni, bo ministrstvo pripravilo spremembe prevzemne zakonodaje, ki jih bo predalo novi vladi. Dragonja je kot osrednji temi v času […]

V koprskem pristanišču začeli s poglabljanjem prvega bazena

Koper, 21. julija (STA) – Potem ko so sredi prejšnjega tedna začeli s pripravljalnimi deli, je v nedeljo v koprskem pristanišču z delom začel še drugi, večji bager nizozemskega izvajalca Van Oord, ki bo morsko dno ob kontejnerskem terminalu poglobil na 14 metrov. Dela bodo predvidoma zaključili konec avgusta. Sesalni bager Dravo Costa Dorada bo […]

Alpina po soglasju bank upnic v prisilno poravnavo

Kranj/Žiri, 21. julija (STA) – Okrožno sodišče v Kranju je danes začelo postopek prisilne poravnave nad Alpino, potem ko so s tem soglašali njeni finančni upniki, ki so imetniki več kot 50 odstotkov vsote njenih finančnih terjatev. Sodišče je za upravitelja imenovalo Veljka Jana, upniki pa lahko svoje terjatve prijavijo do 21. avgusta. Prisilna poravnava […]

Iskanje

Izjave za anale

"Ni pomembno, ali imamo v svojih vrstah najboljšega igralca. Pomembno je, da imaš najboljše moštvo."
— kapetan nemške nogometne reprezentance Philipp Lahm po zmagi na mundialu v Braziliji

Anketa

Ali bomo po vašem mnenju do septembra dobili novo vlado?

Ogled rezultatov

Loading ... Loading ...

Gospodarstvo v številkah

7 mlrd USD

Zadnja bančna zareza v pištoli ameriških pravosodnih organov, ki strelja na povzročitelje velike finančne krize leta 2008, je postala banka Citigroup, ki je privolila v plačilo sedmih milijard dolarjev kazni in odškodnin zaradi prodaje vrednostnih papirjev na podlagi drugorazrednih hipotek.

Krizno ogledalo

Prijava na prejemanje biltena po elektronski pošti