Nadzorniki Pivovarne Laško podprli skupno prodajo Mercatorja

13.9.2012 21:38  |  Slovenija

Laško, 13. septembra (STA) – Nadzorni svet Pivovarne Laško je na današnji seji soglašal, da se delnice Mercatorja začnejo prodajati skupaj z ostalimi zainteresiranimi lastniki te trgovske družbe, ki so znova združeni v konzorcij prodajalcev, je za STA povedal predsednik nadzornega sveta pivovarne Vladimir Malenković.

Pojasnil je tudi, da v tem trenutku ne more napovedati, kdaj se bo začela prodaja Mercatorja, saj morajo drugi deležniki v postopku prodaje pridobiti potrebna soglasja, prav tako še ni znano, kdaj bo podpisana pogodba o prodaji “najboljšega soseda”.

Prodaja Mercatorja se bo sicer začela z zbiranjem nezavezujočih ponudb, sledil bo postopek pridobitve zavezujočih ponudb, celoten proces prodaje pa bo trajal največ devet mesecev, je poudaril Malenković.

Uprava Pivovarne Laško, ki je skupaj z Unionom in Radensko 23,34-odstotna lastnica Mercatorja, je nadzornikom predstavila vsebino sporazuma o skupni prodaji delnic Mercatorja. Malenković je dejal, da si je uprava pivovarne pri pogajanjih o sklenitvi sporazuma glede prodaje Mercatorja v največji možni meri prizadevala zaščititi interese pivovarne in drugih družb iz skupine Laško.

K skupni prodaji 55,92-odstotka Mercatorja so tokrat pristopili Pivovarna Union, ki je največja, 12,3-odstotna lastnica Mercatorja, Nova Ljubljanska banka, ki ima v lasti 10,75 odstotka delnic, Pivovarna Laško, ki je 8,43-odstotna lastnica, Nova Kreditna banka Maribor, Gorenjska banka, Prvi faktor-Faktoring Beograd, Abanka, Radenska, Banka Koper, Hypo banka, NFD 1 delniški investicijski sklad, Banka Celje in NFD Holding.

Kot je razvidno iz osnutka prodajne pogodbe, pogodbene stranke ocenjujejo, da bo prav s skupno prodajo mogoče doseči najvišjo prodajno ceno. Pogodbene stranke so tudi soglasne, da se prodajni postopek Mercatorja izvede ob sodelovanju finančnega svetovalca ING bank iz Londona.

Pogodbene stranke so se tudi dogovorile, da v času veljavnosti sporazuma o prodaji Mercatorja ne bodo samostojno prodajale ali menjavale delnice Mercatorja.

Če londonski ING, ki je vodil tudi zadnjo prodajo Mercatorja, v treh mesecih od dneva sklenitve mandatne pogodbe ne prejme nezavezujoče ponudbe potencialnega kupca, ki jo kot primerno potrdijo pogodbene stranke, pa sporazum o prodaji Mercatorja preneha veljati.

Omenjene pogodbene stranke razen beograjskega Prvega faktorja so večinski delež v Mercatorju prodajale že lani in v začetku letošnjega leta, vendar je bila prodaja hrvaškemu Agrokorju, ki je za delnico Mercatorja ponujal 221 evrov, neuspešna.

Preberite še

Kertova za STA: Za boljše črpanje sredstev EU je treba izboljšati sodelovanje

Ljubljana, 19. aprila (STA) – Za učinkovitejše črpanje sredstev EU je bistvena sprememba dosedanje prakse nezadostnega sodelovanja in usklajevanja med ministrstvi in drugimi deležniki na tem področju, je v pogovoru za STA povedala vodja vladne službe za razvoj in evropsko kohezijsko politiko Andreja Kert. Spregovorila je tudi o zapletih pri 11 okoljskih projektih. Iz večletnega […]

Analiza Banke Slovenija: Z zamenjavo banke do prihrankov

Ljubljana, 19. aprila (STA) – Analiza nadomestil bank in hranilnic za plačilne storitve in izračun stroškov košaric teh storitev Banke Slovenije za lani kaže, da lahko posameznik, ki pretežno uporablja tradicionalne bančne storitve, z zamenjavo ponudnika prihrani med 88 in 171 evri na leto. Posameznik, ki uporablja elektronsko bančništvo, pa med 26 in 53 evri. […]

O socialnem sporazumu znova po praznikih

Ljubljana, 18. aprila (STA) – Socialni partnerji bodo pogajanja za socialni sporazum za izhod iz krize 2014-2015 na predlog delodajalcev nadaljevali po praznikih. Termin sicer še ni določen, bo pa v maju znano, katere ukrepe je vlada napovedala v dokumentih, ki jih pošilja v Bruselj. Delodajalci so zamik nadaljevanja pogajanj, ki so bila sprva predvidena […]

Iskanje

Izjave za anale

"Ko enkrat vidiš prakso upravljanja pri tujcih, ne moreš nazaj v prakse iz Jugoslavije."
— donedavni prvi nadzornik NLB France Arhar v pogovoru za Finance

Anketa

Ali se strinjate z odstavitvijo Gašparja Gašparja Mišiča s čela Luke Koper?

Ogled rezultatov

Loading ... Loading ...

Gospodarstvo v številkah

7,7 mio eur

Skupina Luka Koper je lani po revidiranih podatkih ustvarila 7,7 milijona evrov dobička, kar je 26 odstotkov manj kot leta 2012 in manj od prvih ocen, ki so kazale na 8,2 milijona evrov dobička.

Krizno ogledalo

Prijava na prejemanje biltena po elektronski pošti