Nadzorniki Pivovarne Laško podprli skupno prodajo Mercatorja

13.9.2012 21:38  |  Slovenija

Laško, 13. septembra (STA) – Nadzorni svet Pivovarne Laško je na današnji seji soglašal, da se delnice Mercatorja začnejo prodajati skupaj z ostalimi zainteresiranimi lastniki te trgovske družbe, ki so znova združeni v konzorcij prodajalcev, je za STA povedal predsednik nadzornega sveta pivovarne Vladimir Malenković.

Pojasnil je tudi, da v tem trenutku ne more napovedati, kdaj se bo začela prodaja Mercatorja, saj morajo drugi deležniki v postopku prodaje pridobiti potrebna soglasja, prav tako še ni znano, kdaj bo podpisana pogodba o prodaji “najboljšega soseda”.

Prodaja Mercatorja se bo sicer začela z zbiranjem nezavezujočih ponudb, sledil bo postopek pridobitve zavezujočih ponudb, celoten proces prodaje pa bo trajal največ devet mesecev, je poudaril Malenković.

Uprava Pivovarne Laško, ki je skupaj z Unionom in Radensko 23,34-odstotna lastnica Mercatorja, je nadzornikom predstavila vsebino sporazuma o skupni prodaji delnic Mercatorja. Malenković je dejal, da si je uprava pivovarne pri pogajanjih o sklenitvi sporazuma glede prodaje Mercatorja v največji možni meri prizadevala zaščititi interese pivovarne in drugih družb iz skupine Laško.

K skupni prodaji 55,92-odstotka Mercatorja so tokrat pristopili Pivovarna Union, ki je največja, 12,3-odstotna lastnica Mercatorja, Nova Ljubljanska banka, ki ima v lasti 10,75 odstotka delnic, Pivovarna Laško, ki je 8,43-odstotna lastnica, Nova Kreditna banka Maribor, Gorenjska banka, Prvi faktor-Faktoring Beograd, Abanka, Radenska, Banka Koper, Hypo banka, NFD 1 delniški investicijski sklad, Banka Celje in NFD Holding.

Kot je razvidno iz osnutka prodajne pogodbe, pogodbene stranke ocenjujejo, da bo prav s skupno prodajo mogoče doseči najvišjo prodajno ceno. Pogodbene stranke so tudi soglasne, da se prodajni postopek Mercatorja izvede ob sodelovanju finančnega svetovalca ING bank iz Londona.

Pogodbene stranke so se tudi dogovorile, da v času veljavnosti sporazuma o prodaji Mercatorja ne bodo samostojno prodajale ali menjavale delnice Mercatorja.

Če londonski ING, ki je vodil tudi zadnjo prodajo Mercatorja, v treh mesecih od dneva sklenitve mandatne pogodbe ne prejme nezavezujoče ponudbe potencialnega kupca, ki jo kot primerno potrdijo pogodbene stranke, pa sporazum o prodaji Mercatorja preneha veljati.

Omenjene pogodbene stranke razen beograjskega Prvega faktorja so večinski delež v Mercatorju prodajale že lani in v začetku letošnjega leta, vendar je bila prodaja hrvaškemu Agrokorju, ki je za delnico Mercatorja ponujal 221 evrov, neuspešna.

Preberite še

Renault in CONOT o možnosti za razvoj električne mobilnosti v Sloveniji

Ljubljana, 1. avgusta (STA) – Center odličnosti nizkoogljične tehnologije CONOT z današnjim dnem začenja prvi slovenski demonstracijski projekt trajnostne mobilnosti. S projektom želijo narediti “prve kilometre k udejanjenju zamisli o Renaultovem slovenskem razvojnem jedru električne mobilnosti”. V sklopu projekta je družba Renault-Nissan Slovenija centru CONOT v najmanj trimesečno uporaba predala avtomobil Renault ZOE. Kot so […]

Zaživela je finančna uprava

Ljubljana, 1. avgusta (STA) – V Sloveniji je z današnjim dnem in s formalno združitvijo davčne in carinske uprave zaživela Finančna uprava RS (Furs). Njene glavne naloge so boj proti zaposlovanju in delu na črno, davčnim utajam, tihotapstvu ter carinskim in trošarinskim nepravilnostim, nadzor nad gotovinskim poslovanjem in dvigovanje davčne kulture. Davčna in carinska uprava […]

SKB v prvem polletju s 17,5 milijona evrov čistega dobička

Ljubljana, 1. avgusta (STA) – SKB banka je v prvem letošnjem polletju ustvarila 17,5 milijona evrov čistega dobička, potem ko je v enakem obdobju lani poročala o 12,6 milijona evrov izgube. Prihodke je banka v 100-odstotni lasti francoske skupine Societe Generale povečala za 7,6 odstotka, z rezultatom pa so glede na še vedno neugodne gospodarske […]

Iskanje

Izjave za anale

Preklic že sprejetih parlamentarnih odločitev je draga igra z verodostojnostjo države. Pred nekaj tedni blokada, včeraj odmrznitev sklepa vlade v odhajanju o postopkih privatizacije je opomnik novi vladi in politikom, kako se postopati ne sme
— izvršna direktorica GZS Alenka Avberšek

Anketa

Kdo bo novi slovenski evropski komisar?

Ogled rezultatov

Loading ... Loading ...

Gospodarstvo v številkah

23

milijard evrov škode naj bi Rusiji letos povzročile gospodarske sankcije EU, prihodnje leto pa 75 milijard evrov.

Krizno ogledalo

Prijava na prejemanje biltena po elektronski pošti