Nadzorniki Pivovarne Laško podprli skupno prodajo Mercatorja

13.9.2012 21:38  |  Slovenija

Laško, 13. septembra (STA) – Nadzorni svet Pivovarne Laško je na današnji seji soglašal, da se delnice Mercatorja začnejo prodajati skupaj z ostalimi zainteresiranimi lastniki te trgovske družbe, ki so znova združeni v konzorcij prodajalcev, je za STA povedal predsednik nadzornega sveta pivovarne Vladimir Malenković.

Pojasnil je tudi, da v tem trenutku ne more napovedati, kdaj se bo začela prodaja Mercatorja, saj morajo drugi deležniki v postopku prodaje pridobiti potrebna soglasja, prav tako še ni znano, kdaj bo podpisana pogodba o prodaji “najboljšega soseda”.

Prodaja Mercatorja se bo sicer začela z zbiranjem nezavezujočih ponudb, sledil bo postopek pridobitve zavezujočih ponudb, celoten proces prodaje pa bo trajal največ devet mesecev, je poudaril Malenković.

Uprava Pivovarne Laško, ki je skupaj z Unionom in Radensko 23,34-odstotna lastnica Mercatorja, je nadzornikom predstavila vsebino sporazuma o skupni prodaji delnic Mercatorja. Malenković je dejal, da si je uprava pivovarne pri pogajanjih o sklenitvi sporazuma glede prodaje Mercatorja v največji možni meri prizadevala zaščititi interese pivovarne in drugih družb iz skupine Laško.

K skupni prodaji 55,92-odstotka Mercatorja so tokrat pristopili Pivovarna Union, ki je največja, 12,3-odstotna lastnica Mercatorja, Nova Ljubljanska banka, ki ima v lasti 10,75 odstotka delnic, Pivovarna Laško, ki je 8,43-odstotna lastnica, Nova Kreditna banka Maribor, Gorenjska banka, Prvi faktor-Faktoring Beograd, Abanka, Radenska, Banka Koper, Hypo banka, NFD 1 delniški investicijski sklad, Banka Celje in NFD Holding.

Kot je razvidno iz osnutka prodajne pogodbe, pogodbene stranke ocenjujejo, da bo prav s skupno prodajo mogoče doseči najvišjo prodajno ceno. Pogodbene stranke so tudi soglasne, da se prodajni postopek Mercatorja izvede ob sodelovanju finančnega svetovalca ING bank iz Londona.

Pogodbene stranke so se tudi dogovorile, da v času veljavnosti sporazuma o prodaji Mercatorja ne bodo samostojno prodajale ali menjavale delnice Mercatorja.

Če londonski ING, ki je vodil tudi zadnjo prodajo Mercatorja, v treh mesecih od dneva sklenitve mandatne pogodbe ne prejme nezavezujoče ponudbe potencialnega kupca, ki jo kot primerno potrdijo pogodbene stranke, pa sporazum o prodaji Mercatorja preneha veljati.

Omenjene pogodbene stranke razen beograjskega Prvega faktorja so večinski delež v Mercatorju prodajale že lani in v začetku letošnjega leta, vendar je bila prodaja hrvaškemu Agrokorju, ki je za delnico Mercatorja ponujal 221 evrov, neuspešna.

Preberite še

Na Eko konferenci o trajnostnem turizmu kot konkurenčni prednosti Slovenije

Ljubljana, 23. aprila (STA) – Trajnostni zeleni turizem za Slovenijo predstavlja priložnost za diferenciacijo na turističnem zemljevidu, so se danes strinjali udeleženci okrogle mize o spodbujanju trajnostnega turizma, ki je potekala v okviru 5. Eko konference. Obenem pa so pozvali k večjemu sodelovanju in koordinaciji na državni ravni. Govorniki na okrogli mizi, ki je potekala […]

Do bolj konkurenčne Evrope tudi z iniciativo Odprimo Slovenijo z izobraževanjem

Ljubljana, 23. aprila (STA) – Z odpiranjem izobraževanja s prosto dostopnimi učnimi gradivi lahko Evropa postane bolj konkurenčna, je prepričana evropska komisarka za izobraževanje Androulla Vassiliou. K temu lahko po njenem mnenju pripomore tudi iniciativa Opening up Slovenia – Odprimo Slovenijo z izobraževanjem, namenjena spodbujanju prosto dostopnih učnih virov. Evropska komisarka za izobraževanje, kulturo, večjezičnost […]

Bratuškova in Čufer britanskim vlagateljem predstavila reforme v Sloveniji

London, 23. aprila (STA) – Premierka Alenka Bratušek in finančni minister Uroš Čufer sta danes v Londonu predstavila potek reform v Sloveniji in proces privatizacije, ki poteka. Aktivnosti sta predstavila tudi predstavnika DUTB in Soda. Po prvih odzivih so bili udeleženci okrogle mize več kot zadovoljni z napredkom, ki ga je Slovenija izvedla v zadnjem […]

Iskanje

Izjave za anale

"Nacionalni reformni program uničuje že tako razrahljano socialno državo."
— Predsednik ZSSS Dušan Semolič

Anketa

Bi morala Slovenija razširiti privatizacijski paket in prodati še druga državna podjetja?

Ogled rezultatov

Loading ... Loading ...

Gospodarstvo v številkah

1,5 mrd €

neporabljenih sredstev za Slovenijo ostaja na računu v Bruslju

Krizno ogledalo

Prijava na prejemanje biltena po elektronski pošti