Novi prvi mož NLB je Janko Medja

14.9.2012 14:15  |  Slovenija

Ljubljana, 14. septembra (STA) – Nadzorni svet Nove Ljubljanske banke (NLB) je danes za predsednika uprave največje slovenske banke pričakovano imenoval Janka Medjo, dosedanjega prvega nadzornika NLB. Kot svojo največjo željo za svoj mandat je izpostavil povrnitev ugleda in zaupanja v banko.

Odločitev nadzornikov je bila soglasna, je v izjavi za medije povedal namestnik predsednika nadzornega sveta Stephan Wilcke. Medja bo na čelu banke zamenjal Boža Jašoviča, ki je zaradi nesoglasij z državo kot največjim lastnikom glede prodaje Mercatorja s položaja odstopil že decembra lani.

Mandat bo nastopil 1. oktobra oziroma najpozneje po pridobitvi soglasja Banke Slovenije, do takrat pa bo banko še naprej vodil Jašovič.

Medja je medijem danes povedal, da želi imeti po mandatarskem načelu pomembno vlogo pri imenovanju nove vodstvene ekipe in da je to željo izrazil tudi nadzornemu svetu. Želi si, da bi z nadzorniki deloval z roko v roki in da bi skupaj izbrali novo upravo.

Dodal je, da položaja ne bi sprejel brez zagotovila nadzornega sveta, da bo res imel proste roke pri oblikovanju vodstvene ekipe. “Pričakujem, da bo nova uprava operativna v najkrajšem možnem roku,” je napovedal.

Priznal je, da banko prevzema v težkih časih. V preteklih mesecih se je že seznanil z nekaterimi operativnimi in strateškimi izzivi, zagotovo pa še ne z vsemi. “Gotovo bo v prihodnje govora še o stvareh, za katere se danes še ne ve,” je dejal.

Med prioritetami nove uprave je kot prvo navedel to, da se mora banka jasno začeti ukvarjati s strankami in poslom. Ne gre toliko za popuščanje kreditnega krča, saj je zaradi težkih razmer v gospodarstvu za to še prezgodaj, ampak za to, da se mora banka zavedati, da je “poslovanje s strankami razlog za njen obstoj”, je dejal.

Kot drugo prioriteto je omenil prestrukturiranje banke v smislu čiščenja bilanc ter prenove upravljanja in organizacijskih sprememb.

Tretja strateška prioriteta je skrb za kapitalsko ustreznost banke, pri čemer ne prestrukturiranje ne skrb za kapitalsko moč ne bosta mogoči brez sodelovanja z lastniki in z nacionalnimi ter evropskimi regulatorji.

Kot najpomembnejšo nalogo pa je izpostavil skrb za ugled banke. Banka je namreč po njegovih besedah v zadnjih letih utrpela velik padec ugleda doma in v mednarodnem prostoru.

Osnovna naloga katere koli uprave je zato delati na tem, da se ugled banke izboljša ter skozi delo s strankami in drugimi deležniki poskrbeti za to, da bodo “ljudje zaupali, da tisto kar bankir reče tudi velja”, je pojasnil.

Njegova največja želja je povrniti visok ugled, ki ga je banka že imela, najti jedra odličnosti, ki v banki so, in zelo jasno prenehati s praksami, ki so se pojavljale v preteklosti in so bile “občasno tudi popolnoma nesprejemljive”.

V prihodnje je obljubil proaktivno komunikacijo z mediji, a ob tem novinarjem sporočil, da do konca oktobra ne bo veliko medijskega nastopanja, zato da se dokončno seznani z razmerami. Nato pa bo z upravo stopili pred medije in predstavil načrt dela.

Medja, rojen leta 1972, je pred junijskim imenovanjem v nadzorni svet Nove Ljubljanske banke (NLB) večino svoje poslovne poti oziroma enajst let preživel v Unicredit banki Slovenija, ki velja za eno bolj zdravih slovenskih bančnih ustanov, pri čemer pa še zdaleč ni tako izpostavljena do gospodarstva kot NLB.

Med letoma 2004 in 2008 je bil vodja oddelka in področja poslovanja s podjetji, od septembra 2008 do aprila letos pa tudi član uprave, odgovoren za poslovanje s podjetji in investicijsko bančništvo.

Na imenovanje Medje so se že odzvali na ministrstvu za finance. Po njihovem prepričanju predstavlja odločitev nadzornega sveta “izjemno pozitiven signal tako za domačo kot tujo finančno javnost”.

Ministrstvo pričakuje, da bo z nastopom mandata predsednika uprave, banka dobila proaktivno vodstvo, ki bo skupaj z ministrstvom konstruktivno sooblikovalo rešitve glede očiščenja bančnega portfelja slabih terjatev ter zagotavljanja kapitalske ustreznosti banke.

Prepričani so, da bosta novoimenovana uprava in nadzorni svet banke sprejela vse potrebne ukrepe za nadaljnji uspešnejši razvoj banke “v skladu s pričakovanimi tržnimi razmerami, veljavno zakonodajo ter interesom obstoječih in potencialnih investitorjev oz. delničarjev banke”.

Ob tem pa pričakujejo tudi, da bo nova uprava izkazala podporo aktivnostim vlade pri umiku države iz NLB. Koalicija je namreč napovedala, da bo država svoj delež – v NLB ima skupaj s Kapitalsko družbo in Slovensko odškodninsko družbo 59,2 odstotka – po sanaciji slabih terjatev prodala in ohranila 25 odstotkov ter eno delnico.

Ker je bil Medja do zdaj predstavnik države v nadzornem svetu največje slovenske banke, si bo ministrstvo prizadevalo tudi za čimprejšnji sklic skupščine, na kateri bi dopolnili sestavo nadzornega sveta.

Koalicija se je po poročanju medijev dogovorila o prihodu direktorja Združenja bank Slovenije Franceta Arharja v nadzorni svet banke. Nekdanji guverner Banke Slovenije in donedavni predsednik uprave Unicredit banke Slovenije naj bi postal prvi nadzornik.

Preberite še

Vlada tik pred sprejemom pogajalskih izhodišč za pogajanja s sindikati o letu 2015

Ljubljana, 21. aprila (STA) – Vlada bo ta teden sprejemala pogajalska izhodišča za usklajevanja s sindikati o ukrepih za prihodnje leto, napoveduje minister Gregor Virant. Sindikati na dodatno znižanje stroškov dela ne pristajajo, Virant miri, da nadaljnjega linearnega zniževanja pravic ne bo. Ob tem je vlada tudi tik pred sprejemom ukrepov varčevanja v širšem javnem […]

Pristanišča severnega Jadrana za krepitev sodelovanja

Koper, 21. aprila (STA) – Članice Združenja pristanišč severnega Jadrana (NAPA), pristanišča iz Benetk, Trsta, Kopra in Reke, so se na skupščini, ki je ta teden potekala v Kopru, zavzele za krepitev sodelovanja. Članice so izrazile željo po skupnem sodelovanju predvsem na področju promocije tega dela Evrope in zastopanja skupnih interesov. “Pristanišča NAPA, ki predstavljajo […]

Med letoma 2010 in 2012 inovacijsko aktivnih manj kot polovica podjetij

Ljubljana, 21. aprila (STA) – Med letoma 2010 in 2012 se je z inovacijsko dejavnostjo – s tehnološkimi in netehnološkimi inovacijami – v Sloveniji ukvarjalo 1959 oziroma 46,5 odstotka podjetij. V primerjavi z obdobjem 2008-2010 se je delež zmanjšal za 3,5 odstotne točke, kažejo minuli teden podatki državnega statističnega urada. Inovacijsko aktivna podjetja so podjetja, […]

Iskanje

Izjave za anale

"Ko enkrat vidiš prakso upravljanja pri tujcih, ne moreš nazaj v prakse iz Jugoslavije."
— donedavni prvi nadzornik NLB France Arhar v pogovoru za Finance

Anketa

Ali se strinjate z odstavitvijo Gašparja Gašparja Mišiča s čela Luke Koper?

Ogled rezultatov

Loading ... Loading ...

Gospodarstvo v številkah

7,7 mio eur

Skupina Luka Koper je lani po revidiranih podatkih ustvarila 7,7 milijona evrov dobička, kar je 26 odstotkov manj kot leta 2012 in manj od prvih ocen, ki so kazale na 8,2 milijona evrov dobička.

Krizno ogledalo

Prijava na prejemanje biltena po elektronski pošti