Novi prvi mož NLB je Janko Medja

14.9.2012 14:15  |  Slovenija

Ljubljana, 14. septembra (STA) – Nadzorni svet Nove Ljubljanske banke (NLB) je danes za predsednika uprave največje slovenske banke pričakovano imenoval Janka Medjo, dosedanjega prvega nadzornika NLB. Kot svojo največjo željo za svoj mandat je izpostavil povrnitev ugleda in zaupanja v banko.

Odločitev nadzornikov je bila soglasna, je v izjavi za medije povedal namestnik predsednika nadzornega sveta Stephan Wilcke. Medja bo na čelu banke zamenjal Boža Jašoviča, ki je zaradi nesoglasij z državo kot največjim lastnikom glede prodaje Mercatorja s položaja odstopil že decembra lani.

Mandat bo nastopil 1. oktobra oziroma najpozneje po pridobitvi soglasja Banke Slovenije, do takrat pa bo banko še naprej vodil Jašovič.

Medja je medijem danes povedal, da želi imeti po mandatarskem načelu pomembno vlogo pri imenovanju nove vodstvene ekipe in da je to željo izrazil tudi nadzornemu svetu. Želi si, da bi z nadzorniki deloval z roko v roki in da bi skupaj izbrali novo upravo.

Dodal je, da položaja ne bi sprejel brez zagotovila nadzornega sveta, da bo res imel proste roke pri oblikovanju vodstvene ekipe. “Pričakujem, da bo nova uprava operativna v najkrajšem možnem roku,” je napovedal.

Priznal je, da banko prevzema v težkih časih. V preteklih mesecih se je že seznanil z nekaterimi operativnimi in strateškimi izzivi, zagotovo pa še ne z vsemi. “Gotovo bo v prihodnje govora še o stvareh, za katere se danes še ne ve,” je dejal.

Med prioritetami nove uprave je kot prvo navedel to, da se mora banka jasno začeti ukvarjati s strankami in poslom. Ne gre toliko za popuščanje kreditnega krča, saj je zaradi težkih razmer v gospodarstvu za to še prezgodaj, ampak za to, da se mora banka zavedati, da je “poslovanje s strankami razlog za njen obstoj”, je dejal.

Kot drugo prioriteto je omenil prestrukturiranje banke v smislu čiščenja bilanc ter prenove upravljanja in organizacijskih sprememb.

Tretja strateška prioriteta je skrb za kapitalsko ustreznost banke, pri čemer ne prestrukturiranje ne skrb za kapitalsko moč ne bosta mogoči brez sodelovanja z lastniki in z nacionalnimi ter evropskimi regulatorji.

Kot najpomembnejšo nalogo pa je izpostavil skrb za ugled banke. Banka je namreč po njegovih besedah v zadnjih letih utrpela velik padec ugleda doma in v mednarodnem prostoru.

Osnovna naloga katere koli uprave je zato delati na tem, da se ugled banke izboljša ter skozi delo s strankami in drugimi deležniki poskrbeti za to, da bodo “ljudje zaupali, da tisto kar bankir reče tudi velja”, je pojasnil.

Njegova največja želja je povrniti visok ugled, ki ga je banka že imela, najti jedra odličnosti, ki v banki so, in zelo jasno prenehati s praksami, ki so se pojavljale v preteklosti in so bile “občasno tudi popolnoma nesprejemljive”.

V prihodnje je obljubil proaktivno komunikacijo z mediji, a ob tem novinarjem sporočil, da do konca oktobra ne bo veliko medijskega nastopanja, zato da se dokončno seznani z razmerami. Nato pa bo z upravo stopili pred medije in predstavil načrt dela.

Medja, rojen leta 1972, je pred junijskim imenovanjem v nadzorni svet Nove Ljubljanske banke (NLB) večino svoje poslovne poti oziroma enajst let preživel v Unicredit banki Slovenija, ki velja za eno bolj zdravih slovenskih bančnih ustanov, pri čemer pa še zdaleč ni tako izpostavljena do gospodarstva kot NLB.

Med letoma 2004 in 2008 je bil vodja oddelka in področja poslovanja s podjetji, od septembra 2008 do aprila letos pa tudi član uprave, odgovoren za poslovanje s podjetji in investicijsko bančništvo.

Na imenovanje Medje so se že odzvali na ministrstvu za finance. Po njihovem prepričanju predstavlja odločitev nadzornega sveta “izjemno pozitiven signal tako za domačo kot tujo finančno javnost”.

Ministrstvo pričakuje, da bo z nastopom mandata predsednika uprave, banka dobila proaktivno vodstvo, ki bo skupaj z ministrstvom konstruktivno sooblikovalo rešitve glede očiščenja bančnega portfelja slabih terjatev ter zagotavljanja kapitalske ustreznosti banke.

Prepričani so, da bosta novoimenovana uprava in nadzorni svet banke sprejela vse potrebne ukrepe za nadaljnji uspešnejši razvoj banke “v skladu s pričakovanimi tržnimi razmerami, veljavno zakonodajo ter interesom obstoječih in potencialnih investitorjev oz. delničarjev banke”.

Ob tem pa pričakujejo tudi, da bo nova uprava izkazala podporo aktivnostim vlade pri umiku države iz NLB. Koalicija je namreč napovedala, da bo država svoj delež – v NLB ima skupaj s Kapitalsko družbo in Slovensko odškodninsko družbo 59,2 odstotka – po sanaciji slabih terjatev prodala in ohranila 25 odstotkov ter eno delnico.

Ker je bil Medja do zdaj predstavnik države v nadzornem svetu največje slovenske banke, si bo ministrstvo prizadevalo tudi za čimprejšnji sklic skupščine, na kateri bi dopolnili sestavo nadzornega sveta.

Koalicija se je po poročanju medijev dogovorila o prihodu direktorja Združenja bank Slovenije Franceta Arharja v nadzorni svet banke. Nekdanji guverner Banke Slovenije in donedavni predsednik uprave Unicredit banke Slovenije naj bi postal prvi nadzornik.

Preberite še

ATVP izdal dovoljenje za prevzem Mercatorja

Ljubljana, 29. julija (STA) – Agencija za trg vrednostnih papirjev (ATVP) je danes izdala dovoljenje za prevzem slovenskega trgovca Mercator s strani hrvaškega Agrokorja. Agrokor, ki je junija pridobil 53-odstotni delež Mercatorja, ima sicer do petka čas za objavo prevzemne ponudbe za preostale Mercatorjeve delnice. ATVP je v postopku izdaje dovoljenja za prevzem Mercatorja preverila, […]

KPL septembra na dražbi za šest milijonov evrov

Ljubljana, 29. julija (STA) – Cestno podjetje Ljubljana (CPL) v stečaju bo na dražbi 25. septembra prodajalo 100-odstotni delež v družb KPL. Izklicna cena za celoten paket delnic bo 6,24 milijona evrov, kaže današnja objava na Ajpesu. Delnice KPL – 72.245 delnic z oznako KULG 2A in 447.279 delnic z oznako KULG M5, ki predstavljajo […]

Špetič: Primanjkuje nam ciljev in odnosa, ne denarja

Glasnik digitalnih tehnologij Aleš Špetič je na najverjetnejšega novega mandatarja Mira Cerarja naslovil odprto pismo, v katerem opozarja na pomanjkanje ciljev in odnosa do informacijske družbe. “ Slovenija je v svetovnem merilu vodilna na nekaterih področjih visoko tehnološkega podjetništva. Imamo eno najboljših podjetij z virtualnimi igračami na svetu, največjo borzo virtualnih valut, največje število projektov za […]

Iskanje

Izjave za anale

Preklic že sprejetih parlamentarnih odločitev je draga igra z verodostojnostjo države. Pred nekaj tedni blokada, včeraj odmrznitev sklepa vlade v odhajanju o postopkih privatizacije je opomnik novi vladi in politikom, kako se postopati ne sme
— izvršna direktorica GZS Alenka Avberšek

Anketa

Kdo bo novi slovenski evropski komisar?

Ogled rezultatov

Loading ... Loading ...

Gospodarstvo v številkah

23

milijard evrov škode naj bi Rusiji letos povzročile gospodarske sankcije EU, prihodnje leto pa 75 milijard evrov.

Krizno ogledalo

Prijava na prejemanje biltena po elektronski pošti