Poročilo EU o mladih: Zaposlenost in socialna vključenost naj bosta glavni prednostni nalogi

10.9.2012 13:38  |  Mladi! Gremo, Svet

Bruselj, 10. septembra (STA) – Evropska komisija je danes objavila poročilo EU o mladih, v katerem poziva, naj zaposlovanje mladih, njihovo socialno vključevanje, zdravje in dobro počutje postanejo prednostne naloge evropske mladinske politike. Poročilo poudarja, da morajo EU in države članice storiti več za mlade, ki najbolj občutijo posledice krize, so sporočili iz Bruslja.

Brezposelnost mladih med 15. in 24. letom se je v EU od začetka krize povečala za polovico, s povprečno 15 odstotkov februarja 2008 na 22,5 odstotka julija letos. Po najnovejših podatkih Eurostata imata najvišjo stopnjo brezposelnosti mladih Grčija (53,8 odstotka) in Španija (52,9 odstotka). V EU je več kot 30 odstotkov brezposelnih mladih brez službe že več kot eno leto.

Evropska komisarka za izobraževanje, kulturo, večjezičnost in mlade Andrula Vasiliu je zelo zaskrbljena zaradi posledic krize za mlade. “Veliko preveč jih je na robu socialne izključenosti in revščine. Mladi so naša prihodnost in prizadevala si bom za krepitev naših politik ter programov na področjih izobraževanja, usposabljanja in mladih, da bodo imeli mladi na voljo več zaposlitvenih priložnosti in boljše možnosti v življenju,” je poudarila.

Vendar pa obstajajo razlogi za upanje. Komisija v poročilu, ki ga objavi vsaka tri leta, ugotavlja, da skoraj vse države članice izvajajo strategijo EU za mlade, s katero želi unija ustvariti več in boljše priložnosti za mlade ter spodbuditi aktivno državljanstvo, socialno vključevanje in solidarnost. V primerjavi s prejšnjim poročilom iz leta 2009 so države članice okrepile pobude na področjih izobraževanja, zaposlovanja in podjetništva za mlade. Tudi raven udeležbe mladih v združenjih in družbenih gibanjih ostaja visoka.

Predlagani novi program za podporo izobraževanju, usposabljanju in mladim za obdobje 2014-2020 Erasmus za vse bo osrednji del nove strategije EU za mlade. Novi program predvideva znatno povečanje sredstev, ki bi do pet milijonom posameznikov omogočil štipendije EU za študij, usposabljanje ali prostovoljno delo v tujini, kar je skoraj dvakrat toliko kot po sedanjih programih za obdobje 2007-2013.

Preberite še

Evropski denar za prakso dijakov in študentov pri delodajalcih

Ljubljana, 29. novembra (STA) – Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport bo imelo v letu 2014 na voljo 2,7 milijona evrov za sofinanciranje spodbud delodajalcem za izvajanje praktičnega usposabljanja dijakov in študentov. Program bo v višini 85 odstotkov oz. 2,3 milijona evrov sofinanciral Evropski socialni sklad, so sporočili z gospodarskega ministrstva. V okviru programa z […]

Mariborski študenti s peticijo proti krčenju sredstev v javnem visokem šolstvu

Maribor, 4. decembra (STA) – Predstavniki študentskega sveta Univerze v Mariboru so se na podlagi nestrinjanja z vladnim načrtom o krčenju sredstev za javne visokošolske zavode odločili za oblikovanje peticije Ne jemljite nam prihodnosti. V dveh tednih se je na peticijo odzvalo več kot 5000 študentov ter zaposlenih na Univerzi v Mariboru, so sporočili iz […]

Do leta 2020 v svetu potrebnih 600 milijonov novih delovnih mest

Washington, 14. oktobra (STA) – Svetovno gospodarstvo bi moralo med letoma 2005 in 2020, če bi želelo absorbirati rast svetovnega prebivalstva oz. števila mladih, ki vstopajo na trg dela, ustvariti 600 milijonov novih delovnih mest, je pred nedavnim objavila Svetovna banka. Svetovna banka je v poročilu zapisala, da bi moralo biti odpiranje novih delovnih mest […]

Iskanje

Izjave za anale

"Privatizacijo je treba nadaljevati."
— odhajajoči minister Dragonja

Anketa

Koliko državnih podjetij bo Slovenija prodala v naslednjih dveh letih?

Ogled rezultatov

Loading ... Loading ...

Gospodarstvo v številkah

7,6 %

Število stanovanj v Sloveniji narašča hitreje kot število prebivalcev. Med letoma 2002 in 2010 je število stanovanj na primer naraslo za 7,6 odstotka, število prebivalcev pa le za 2,7 odstotka.

Krizno ogledalo

Prijava na prejemanje biltena po elektronski pošti