Volvo dobaviteljem postavil ultimat o znižanju cen

16.9.2012 09:32  |  Svet

Stockholm, 16. septembra (STA) – Švedski proizvajalec avtomobilov Volvo je svojim švedskim dobaviteljem postavil ultimat, da morajo cene do leta 2015 znižati za petino, če želijo še naprej sodelovati pri širitvi proizvodnje. Švedski avtomobilski proizvajalec namreč v prihodnjih letih načrtuje obsežno širitev proizvodnje, leta 2020 pa želijo izdelati kar 800.000 avtomobilov.

Volvo je ultimat o 20-odstotnem znižanju cen postavil približno 400 dobaviteljem iz Švedske, je pisanje švedskega časnika Dagens Industri povzela francoska tiskovna agencija AFP. Lani je sicer Volvo prodal 449.000 vozil, približno polovica teh pa je bila prodana v Evropi.

Volvo želi prodajo povečati predvsem na Kitajskem, kjer so lani prodali 47.000 vozil, leta 2020 pa želijo tam prodati kar 200.000 vozil.

Švedski Volvo je sicer od leta 2010 v lasti kitajskega avtomobilskega proizvajalca Geely, ki je Fordu za prevzem takrat plačal 1,3 milijarde dolarjev v denarju in Fordu izdal zadolžnico za 200 milijonov dolarjev.

Preberite še

Na hrvaških avtocestah več let zaračunavali napačne cestnine

Zagreb, 19. aprila (STA) – Javni podjetji Hrvatske autoceste (Hac) in Autocesta Rijeka-Zagreb (ARZ) sta dobro desetletje voznikom zaračunavala napačne cestnine, ker na mnogih odsekih višina cestnine ni ustrezala prevoženi kilometrini. Kot je ugotovila revizija, so na več odsekih oškodovali voznike za milijonske zneske. Popravljeni cenik bodo objavili konec aprila. V preteklih letih so v […]

Ameriška časopisna industrija lani s padcem prihodkov

New York, 19. aprila (STA) – Prihodki časopisov v ZDA so lani kljub rasti naklad v primerjavi s predhodnim letom znižali, je sporočilo časopisno združenje Amerike. Rast naklad časopisov ni mogla nadomestiti izpada oglasnih prihodkov, časopisi pa so se lani, tako kot že prejšnja leta, soočali s selitvijo bralcev na elektronske naprave, s katerimi odhajajo […]

Lufthansa bo varčevala tudi po letu 2015

Frankfurt, 19. aprila (STA) – Največji nemški letalski prevoznik Lufthansa bo z varčevanjem in ukrepi za dvig prihodkov nadaljeval tudi po izteku trenutnega programa prestrukturiranja, to je po letu 2015. “Proučujemo, kaj bomo naredili po letu 2015,” je ta teden novinarjem razkril odhajajoči prvi mož družbe Christoph Franz. Lufthansa je že v okviru trenutnega programa […]

Iskanje

Izjave za anale

"Ko enkrat vidiš prakso upravljanja pri tujcih, ne moreš nazaj v prakse iz Jugoslavije."
— donedavni prvi nadzornik NLB France Arhar v pogovoru za Finance

Anketa

Ali se strinjate z odstavitvijo Gašparja Gašparja Mišiča s čela Luke Koper?

Ogled rezultatov

Loading ... Loading ...

Gospodarstvo v številkah

7,7 mio eur

Skupina Luka Koper je lani po revidiranih podatkih ustvarila 7,7 milijona evrov dobička, kar je 26 odstotkov manj kot leta 2012 in manj od prvih ocen, ki so kazale na 8,2 milijona evrov dobička.

Krizno ogledalo

Prijava na prejemanje biltena po elektronski pošti