Volvo dobaviteljem postavil ultimat o znižanju cen

16.9.2012 09:32  |  Svet

Stockholm, 16. septembra (STA) – Švedski proizvajalec avtomobilov Volvo je svojim švedskim dobaviteljem postavil ultimat, da morajo cene do leta 2015 znižati za petino, če želijo še naprej sodelovati pri širitvi proizvodnje. Švedski avtomobilski proizvajalec namreč v prihodnjih letih načrtuje obsežno širitev proizvodnje, leta 2020 pa želijo izdelati kar 800.000 avtomobilov.

Volvo je ultimat o 20-odstotnem znižanju cen postavil približno 400 dobaviteljem iz Švedske, je pisanje švedskega časnika Dagens Industri povzela francoska tiskovna agencija AFP. Lani je sicer Volvo prodal 449.000 vozil, približno polovica teh pa je bila prodana v Evropi.

Volvo želi prodajo povečati predvsem na Kitajskem, kjer so lani prodali 47.000 vozil, leta 2020 pa želijo tam prodati kar 200.000 vozil.

Švedski Volvo je sicer od leta 2010 v lasti kitajskega avtomobilskega proizvajalca Geely, ki je Fordu za prevzem takrat plačal 1,3 milijarde dolarjev v denarju in Fordu izdal zadolžnico za 200 milijonov dolarjev.

Preberite še

IMF izboljšal napoved gospodarske rasti za Nemčijo

Washington, 21. julija (STA) – Mednarodni denarni sklad (IMF) je kljub ocenam o začasni zaustavitvi nemškega gospodarskega motorja v drugem letošnjem četrtletju danes zvišal napoved rasti za največje evropsko gospodarstvo za letos in prihodnje leto. Nemški bruto domači proizvod (BDP) naj bi se letos tako okrepil za 1,9 odstotka, prihodnje leto pa za 1,7 odstotka. […]

Švica in Kitajska sklenili dogovor o izmenjavi valut

Peking, 21. julija (STA) – Švicarska in kitajska centralna banka sta v Pekingu podpisali sporazum o izmenjavi valut, ki predstavlja pomemben korak k menjavi juana v Švici. Danes sklenjen dogovor je nov korak na poti do globalne uveljavitve kitajske valute, ki bo omogočil, da bo juan dostopen v finančnih ustanovah v Švici, švicarski frank pa […]

Philips v drugem četrtletju s padcem dobička

Haag, 21. julija (STA) – Nizozemski proizvajalec elektronike Philips je v drugem letošnjem četrtletju ustvaril 243 milijonov evrov čistega dobička, kar je 23 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani. Prihodki od prodaje so se sicer v enakem obdobju znižali za 5,4 odstotka na 5,3 milijarde evrov, predvsem zaradi slabega poslovanja na področju zdravstvene opreme. […]

Iskanje

Izjave za anale

"Privatizacijo je treba nadaljevati."
— odhajajoči minister Dragonja

Anketa

Koliko državnih podjetij bo Slovenija prodala v naslednjih dveh letih?

Ogled rezultatov

Loading ... Loading ...

Gospodarstvo v številkah

7,6 %

Število stanovanj v Sloveniji narašča hitreje kot število prebivalcev. Med letoma 2002 in 2010 je število stanovanj na primer naraslo za 7,6 odstotka, število prebivalcev pa le za 2,7 odstotka.

Krizno ogledalo

Prijava na prejemanje biltena po elektronski pošti