Za nekatere v GZS predlog reforme trga dela slabši od obstoječe zakonodaje

13.9.2012 21:38  |  Slovenija

Ljubljana, 13. septembra (STA) – Upravni odbor Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) je na sredini seji obravnaval tudi predloga reform delovnopravne in pokojninske zakonodaje. Ob robu seje je bilo slišati zlasti nezadovoljstvo s predlagano reformo trga dela. Ta naj bi prinašala le kozmetične popravke in naj bi bila za delodajalce celo slabša od obstoječe delovnopravne zakonodaje.

Člani upravnega odbora so ocenili, da predvidene rešitve, zlasti tiste, vezane na reformo trga dela, ne izpolnjujejo pričakovanj gospodarstva po večji fleksibilnosti in zniževanju stroškov dela. Skladno s tem so izrazili pričakovanje in zahtevo po konkretnejših ukrepih in večji reformni usmerjenosti, so sporočili iz GZS.

Brane Lotrič iz podjetja B&B je ob robu seje ocenil, da predlagana reforma delovnopravne zakonodaje sploh ni reforma. Predlog po njegovih besedah predstavlja “zamaskirane popravke, ki naj bi dajali vtis, da se na tem področju nekaj dogaja”. “Dejansko pa ta predlog ne doprinaša kaj dosti niti k pravicam zaposlenim niti k olajšanju zaposlitvenih bremen delodajalcev,” je poudaril.

Pri tem se je obregnil zlasti v umik sprva predvidenega posega v plačan odmor za malico in ob govorjenje o 40 urah dela tedensko. “Ali torej res ne moremo na glas povedati, da pri nas že vrsto let delamo samo 37 ur in pol na teden?” se je vprašal. “Če gledamo mednarodno primerljivo, smo tu precej šibki,” je pojasnil.

“Pri delodajalcu na obeh straneh merimo bruto bruto strošek plače, pri delavcu pa neto prejemke in se ne vprašamo, kako smo temu rekli,” je opozoril. Po njegovem mnenju je treba reči bobu bob. “Če si zaslužil 1000 evrov, potem si zaslužil 1000 evrov. Ne pa da imaš osnovno plačo, pa dodatek za meglo, pa za prehrano, prevoz na delo, pa dnevnice, pa kilometrino. Tukaj sami pred seboj skrivamo dejansko stanje,” je izpostavil.

Ker takšna reforma “tudi pod razno” ne bo vplivala na večjo konkurenčnost slovenskega gospodarstva in se tuji vlagatelji kapitala na račun trga dela ne bodo odločali za Slovenijo, bi bi jo bilo treba v celoti zavrniti, je prepričan.

Zelo oster je bil tudi Andrej Mate iz Inlesa, ki deli mnenje, da je predlog težko imenovati reforma, saj da gre le za “majhne kozmetične popravke, spremembice”. Kot je spomnil, se je pri oblikovanju reforme v ospredje ves čas postavljalo razbremenitev gospodarstva, mednarodno primerljivost in fleksibilnost, predlog pa zdaj ne zagotavlja nobene od teh točk, “celo nasprotno”.

“Stališče mnogih v gospodarstvu je, da je veliko bolje, da ostane sedanja delovnopravna zakonodaja, ki je za delodajalce boljša,” je poudaril.

Skladno s tem so po njegovih besedah predlagali, da je treba vztrajati pri njihovih ključnih zahtevah. Zavzeli so se tudi, da se s sprejemanjem reforme ne bi hitelo. Boljše je, da se reformo sprejme pozneje, kot pa ne glede na vsebinske spremembe le za to, da se naredi kljukico, je sklenil.

V predlagano reformo trga dela dvomi tudi Stojan Binder iz Sineta. Kot je povedal, je od nje zaman pričakoval dodano vrednost glede zunanje in notranje fleksibilnosti. Strinja se s kolegi, da je mogoče skoraj trditi, da je obstoječa delovnopravna zakonodaja za delodajalce ugodnejša.

Razočaran je tudi, ker se niso uresničila njegova pričakovanja glede zmanjšanja bonitet z naslova nedela. “Veliko sem računal, da se bodo določene bonitete z naslova nedela zmanjševale. To je vprašanja praznikov, dopustov, bolniškega staleža ipd. Tu dodane vrednosti ni, in zato mislim, da se je skoraj škoda truditi z novo delovnopravno zakonodajo,” je dejal. V očeh delodajalcev namreč, tako kot je zasnovana sedaj, ne bo prinesla praktično ničesar, je sklenil.

Preberite še

V začetku leta še nižje cene stanovanj

Ljubljana, 24. aprila (STA) – Cene stanovanj se znižujejo tudi v začetku leta 2014. Po podatkih portala Slonep.net je povprečna oglaševana cena stanovanj v Ljubljani v prvem četrtletju znašala 2216 evrov na kvadratni meter, kar je skoraj pet odstotkov manj kot v prvem četrtletju lani in več kot deset odstotkov pod cenami iz začetka leta […]

Kristal od ponedeljka v stečaju

Maribor, 24. aprila (STA) – Mariborsko sodišče bo v ponedeljek v podjetju Kristal z okoli 90 zaposlenimi uvedlo stečajni postopek. Sodnik Matjaž Štok ni imel težkega dela, saj ugovoru proti vodenju prisilne poravnave s strani prisilnega upravitelja Valterja Stepana, ki bo najverjetneje vodil tudi stečajni postopek, na današnjem naroku ni več nasprotovala niti uprava družbe. […]

Vlada danes tudi o učinkih reforme trga dela in kohezijski politiki

Ljubljana, 24. aprila (STA) – Vlada bo na današnji seji med drugim obravnavala poročilo delovne skupine za spremljanje učinkov reforme trga dela v lanskem letu. Ta ugotavlja, da je prišlo do nekaterih premikov v smeri zastavljenih ciljev. Na dnevnem redu ima tudi osnutek operativnega programa za izvajanje kohezijske politike EU v obdobju 2014-2020. Delovna skupina […]

Iskanje

Izjave za anale

"Nacionalni reformni program uničuje že tako razrahljano socialno državo."
— Predsednik ZSSS Dušan Semolič

Anketa

Bi morala Slovenija razširiti privatizacijski paket in prodati še druga državna podjetja?

Ogled rezultatov

Loading ... Loading ...

Gospodarstvo v številkah

1,5 mrd €

neporabljenih sredstev za Slovenijo ostaja na računu v Bruslju

Krizno ogledalo

Prijava na prejemanje biltena po elektronski pošti