Podjetja 13.4.2024 9:03

Leta 2028 prva komercialna tovarna za predelavo komunalnih odpadkov v trajnostno letalsko gorivo

London, 13. aprila - Proizvajalec biogoriv Firefly je razkril načrte za prvo komercialno tovarno na svetu, ki bo predelovala komunalne odpadke v trajnostno letalsko gorivo (SAF). Zgradil jo bo v britanskem mestu Harwich, gorivo z nižjo vsebnostjo ogljika pa naj bi začel dobavljati okoli leta 2028.

Firefly je že sklenil pogodbo o dobavi tega goriva z madžarskim nizkocenovnim letalskim prevoznikom Wizz Air. V 15 letih naj bi mu ga dostavil 525.000 ton, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

Proizvajalec biogoriv bo v pilotni fazi proizvodnje sodeloval s komunalnim podjetjem Anglian Water, ki naj bi mu zagotovil komunalno blato (odpadke, ki ostanejo po čiščenju odpadnih voda v čistilni napravi).

Trajnostno letalsko gorivo je proizvedeno iz trajnostnih virov, pri njegovi proizvodnji pa se porabi okoli 70 odstotkov manj ogljika kot pri konvencionalnemu letalskemu gorivu.

Uporablja se lahko v mešanici s kerozinom, pri čemer je lahko delež slednjega, da ni potrebe po modifikacijah letalskih motorjev, največ 50-odstoten. Je pa proizvodnja tega goriva trenutno nekajkrat dražja od proizvodnje kerozina.