Podjetja 14.4.2024 8:59

Mol na Madžarskem odprl svoj prvi obrat za proizvodnjo vodika

Budimpešta, 14. aprila - Madžarski Mol je ta teden v kraju Szazhalombatta uradno odprl svojo prvo tovarno zelenega vodika. Zmogljivost tovarne znaša 10 megavatov, kar jo po navedbah Mola uvršča med največje tovrstne obrate v srednji in vzhodni Evropi. Naložba je bila vredna 22 milijonov evrov.

Madžarska, Budimpešta. Bencinska črpalka naftne družbe MOL. Foto: Hina/STA Arhiv Hina/STA

Madžarska, Budimpešta.
Bencinska črpalka naftne družbe MOL.
Foto: Hina/STA
Arhiv Hina/STA

Kot so sporočili iz Mola, bodo v obratu v Szazhalombatti letno lahko proizvedli 1600 ton zelenega vodika, izpuste ogljikovega dioksida pa bodo tako zmanjšali za 25.000 ton. Nova tehnologija bo postopoma nadomestila proizvodni proces na osnovi zemeljskega plina, ki trenutno predstavlja šestino skupnih izpustov ogljikovega dioksida skupine.

Tovarna bo začela polno obratovati v drugi polovici letošnjega leta, Mol pa bo zeleni vodik uporabljal predvsem v lastnem omrežju za proizvodnjo goriva.

Mol sicer gradi še dva podobna obrata, in sicer na hrvaški Reki in v Bratislavi na Slovaškem. Kot so navedli v sporočilu za javnost, želijo s proizvodnjo vodika na Hrvaškem in Slovaškem regijo narediti bolj trajnostno, konkurenčno in samozadostno, kar so si zadali v korporativni strategiji Shape Tomorrow.

Energetska skupina Mol s sedežem v Budimpešti je sicer navzoča v več kot 30 državah, z bencinskimi servisi tudi v Sloveniji.