Statistika 15.4.2024 11:35

Slovenija februarja z eno najvišjih rasti industrijske proizvodnje

Luxembourg, 15. aprila - Po padcu v začetku leta se je obseg industrijske proizvodnje v območju evra februarja spet povečal. Potem ko se je januarja v mesečni primerjavi znižal za tri odstotke, se je februarja povečal za 0,8 odstotka, je danes sporočil evropski statistični urad Eurostat. Z eno najvišjih rasti v celotni uniji se lahko pohvali Slovenija.

Maribor. Slovenska industrija, livarna. Foto: Gregor Mlakar/STA Arhiv STA

Maribor.
Slovenska industrija, livarna.
Foto: Gregor Mlakar/STA
Arhiv STA

Obseg proizvodnje izdelkov za investicije, kot so stroji, se je februarja v državah z evrom povečal za 1,2 odstotka. Proizvodnja trajnih potrošnih dobrin je v mesecu dni porasla za 1,4 odstotka, vmesnih proizvodov pa za 0,5 odstotka. Manjša kot januarja je bila medtem proizvodnja energentov (za tri odstotke) ter netrajnih potrošnih dobrin (za 0,9 odstotka).

V celotni EU se je obseg industrijske proizvodnje februarja v primerjavi z januarjem povečal za 0,7 odstotka.

Med državami članicami, za katere je imel Eurostat podatke, se je obseg industrijske proizvodnje najbolj povečal na Irskem, za 3,8 odstotka. Sledita Madžarska (+3,5 odstotka) in Slovenija (+3,3 odstotka). O največjih padcih so poročali iz Hrvaške (-4,6 odstotka), Litve (-3,0 odstotka) in Belgije (-2,7 odstotka).

V medletni primerjavi se je obseg industrijske proizvodnje v državah z evrom zmanjšal za 6,4 odstotka, potem ko je januarja zabeležil 6,6-odstoten padec. Pri tem se je proizvodnja izdelkov za investicije zmanjšala za 8,9 odstotka, netrajnih potrošnih dobrin za 6,1 odstotka, trajnih potrošnih dobrin za 4,3 odstotka, energentov za 3,6 odstotka in blaga za vmesno porabo za 2,7 odstotka.

V celotni EU se je obseg industrijske proizvodnje medletno skrčil za 5,4 odstotka.

Najbolj se je v primerjavi z lanskim februarjem zmanjšal na Irskem (-36,0 odstotka), v Belgiji (-12,7 odstotka) in v Bolgariji (-8,4 odstotka). Najvišje rasti pa so zabeležili v Španiji (+3,5 odstotka), Sloveniji (+2,8 odstotka) in na Danskem (+2,7 odstotka).