Podjetja 18.4.2024 13:45

Skupina Sij s certifikatom trajnostne proizvodnje jekla

Ljubljana, 18. aprila - Skupina Sij - Slovenska industrija jekla je prejela certifikat ResponsibleSteel, ki potrjuje trajnostno proizvodnjo jekla. Poleg Sija je na svetu le še 13 jeklarskih skupin s tem certifikatom, so danes sporočili iz skupine.

Jesenice. Skupina Slovenska industrija jekla (Sij) Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Jesenice.
Skupina Slovenska industrija jekla (Sij)
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

"Pridobitev certifikata ResponsibleSteel predstavlja novo trajnostno prelomnico v naši zgodovini po tem, ko smo pred štirimi desetletji že prešli na proizvodnjo jekla po načelih krožnega gospodarstva. Zdaj smo del izbrane skupine jeklarskih podjetij, ki postavljajo standarde za trajnostno poslovanje v naši industriji," so v sporočilu navedli besede predsednika uprave skupine Andreja Zubickija.

Namen certifikata je, da izpolnjujejo zahteve, ki se nanašajo na gospodarski razvoj, socialno vključenost, okoljsko trajnost in transparentno upravljanje, ter s tem prispevajo k ustvarjanju bolj trajnostne prihodnosti tako za ljudi kot za naš planet, je dodal.

Skupina Sij si že dolgo prizadeva, da bi bila v ospredju na področju trajnostnih praks v jeklarstvu, je povedala glavna izvršna direktorica organizacije ResponsibleSteel, ki podeljuje istoimenski certifikat, Annie Heaton.

"Prvo elektroobločno peč so zagnali že v 60. letih, sedaj pa jekleni odpadek predstavlja že 78 odstotkov vsega vložnega materiala za proizvodnjo jekla. A trajnost ni le krožno gospodarstvo in razogljičenje. Pred kratkim je skupina Sij v okviru certifikacijske presoje naredila velik korak naprej pri doseganju kriterijev na področju družbene odgovornosti in upravljanja ter se zavezala, da bo krepila in izboljševala varovanje pravic delavcev ter sisteme varnosti in zdravja pri delu," je pojasnila.

Standard temelji na 12 načelih, ki vključujejo vrsto meril in zahtev, v ocenjevanje pa so vključeni tudi deležniki družbe. Za pridobitev certifikata mora vsak obrat prestati neodvisno presojo in dokazati, da dejavnosti, ki v njem potekajo, izpolnjujejo stroge kriterije glede okoljskih, družbenih in upravljavskih vidikov poslovanja ter odnosov z deležniki, so pojasnili.

Projekt v Siju je trajal več kot dve leti. Jeklarni Sij Acroni in Sij Metal Ravne ter obvladujoča družba Sij so uspešno prestale neodvisni pregled, ki ga je na po standardu RepsonsibleSteel izvedla družba Afnor, so navedli.

Podpredsednik in izvršni direktor za finance v skupini Igor Malevanov je poudaril prispevek Evropske banke za obnovo in razvoj, ki jih je podpirala pri pridobivanju certifikata, ter napovedal, da bo njihov razvoj še naprej trajnosten, najboljše prakse pa da bodo prenesli še v nejeklarske družbe skupine.

V načrtu razogljičenja skupine so si za cilj zastavili, da bodo do leta 2030 lastne emisije ogljikovega dioksida glede na leto 2020 zmanjšali za 51 odstotkov. Za tovrstne naložbe in povečevanje učinkovitosti nameravajo do leta 2030 po prvih ocenah nameniti 70 milijonov evrov.