Podjetja 18.4.2024 16:40

Za družinska podjetja največji izziv prenos lastništva

Brdo pri Kranju, 18. aprila - Prenos lastništva je največji izziv družinskih podjetij, so ugotavljali udeleženci konference za mikro, mala in srednje velika podjetja, ki jo je danes na Brdu pri Kranju organizirala Podjetniško trgovska zbornica pri GZS. Priznanje pomladni veter za prispevek k razvoju podjetniškega okolja v Sloveniji so podelili Mojci Kunšek.

Ljubljana. Gospodarska zbornica Slovenije (GZS). Foto: Bor Slana/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Gospodarska zbornica Slovenije (GZS).
Foto: Bor Slana/STA
Arhiv STA

"Mikro in mala podjetja ste gonilna sila slovenskega gospodarstva, saj zaposlujete več kot 70 odstotkov delovne populacije," je več kot 150 udeležencem dejal gospodarski minister Matjaž Han. Kot temelje uspešnega družinskega podjetja je izpostavil pripadnost, zaupanje in vero v zgodbo, ki jo izpisuje podjetje.

Minister se je dotaknil tudi izzivov podjetniških nasledstev in poudaril, da se na ministrstvu zavedajo izziva prenosa lastništva na naslednjo generacijo, zato poskušajo z ukrepi pomagati podjetjem pri prenosu.

"Skupaj z našo agencijo Spirit smo vzpostavili nacionalno vstopno točko za pomoč podjetjem pri prenosu lastništva, nadaljevali bomo z ukrepom, ki se je že izkazal za uspešnega - gre za vavčer za prenos lastništva," je dejal Han.

Predsednik upravnega odbora podjetniško trgovske zbornice Brane Lotrič je dejal, da večina slovenskih družinskih podjetij izhaja iz devetdesetih let prejšnjega stoletja. "V današnjem obdobju se ustanovitelji umikajo, posle pa prevzema mlajša generacija. Odlično je, če so to nasledniki ustanoviteljev," je dodal.

Po njegovih besedah se mora podjetnik začeti intenzivno umikati iz posla, ko je še vitalen in ima sposobnost obvladovanja dejavnosti. "Danes začnimo razmišljati, kako bo s prenosom podjetja, je pozval Lotrič in priporočil tudi zunanjo strokovno pomoč pri prenosu lastništva oziroma ohranitvi podjetja.

Da so družinska podjetja najbolj ranljiva prav pri prehodu generacij, je izpostavila generalna direktorica Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) Vesna Nahtigal. "Prehod iz prve generacije v drugo preživi le tretjina družinskih podjetij, iz druge v tretjo pa zgolj sedmina," je dejala.

Za uspešno nadaljevanje razvojno naravnanih družinskih podjetij iz generacije v generacijo je po njenem prepričanju pomembno tudi spodbudno poslovno okolje.

Vodja Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji Jerneja Jug Jerše je poudarila pomen svežnja pomoči za mala in srednje velika podjetja iz septembra 2023, ki ta podjetja podpira pri reševanju izzivov, s katerimi se soočajo.

"Evropska komisija bo podjetja, ki so hrbtenica evropskega gospodarstva, še naprej podpirala tudi pri zelenem prehodu, razvoju veščin ter digitalizaciji, saj želi vzpostaviti spodbudno okolje za razvoj njihove konkurenčnosti, odpornost in inovacijskih procesov," je dodala Jug Jerše.

V okviru konference so podelili tudi priznanje pomladni veter. Tega prejme posameznik oz. organizacija v Sloveniji, ki je po mnenju članov podjetniško trgovske zbornice največ prispeval k razvoju podjetniškega okolja v Sloveniji. Letos so ga podelili Mojci Kunšek. Poslovno pot je pretežno gradila v gospodarstvu, v desetletnem obdobju vodenja javne agencije Ajpes pa je močno vplivala na dvig njegove prepoznavnosti doma in po svetu, so med drugim zapisali v sporočilu za javnost.