Podjetja 18.4.2024 16:51

Cinkarna Celje lani z višjim dobičkom od sprva ocenjenega

Celje, 18. aprila - Cinkarna Celje je lani vknjižila 12,7 milijona evrov čistega dobička, kar je precej več od prve ocene, postavljene pri 5,5 milijona evrov, ob tem pa 71 odstotkov manj kot leta 2022, je razvidno iz revidiranega letnega poročila družbe. Družba je sporočila tudi, da bo iz rezerv izpred leta 2023 izplačala dividende. Kako visoke bodo, ni razkrila.

Celje, Cinkarna Sedež podjetja Cinkarna. Foto: Lili Pušnik/STA Arhiv STA

Celje, Cinkarna
Sedež podjetja Cinkarna.
Foto: Lili Pušnik/STA
Arhiv STA

Revidirano poročilo, danes objavljeno na spletni strani Ljubljanske borze, navaja še, da je imela Cinkarna Celje lani 12,7 milijona evrov dobička iz poslovanja (EBIT) in 25,1 milijona evrov dobička iz poslovanja, povečanega za amortizacijo (EBITDA). Leta 2022 je EBIT znašal 53,2 milijona evrov, EBITDA pa 65,3 milijona evrov. Prihodki so lani nanesli 176,5 milijona evrov, kar je 22 odstotkov manj kot v letu 2022, sicer pa enako znesku v nerevidiranem poročilu iz začetka marca.

"V letu 2023 smo za investicije, nabavo osnovnih sredstev, neopredmetenih osnovnih sredstev in nadomestne opreme porabili 19,8 milijona evrov. Vlagamo v programe, ki kažejo potencial rasti. Z investicijami v proizvodnji sledimo predvsem ciljem zniževanja operativnih stroškov, zagotavljanja rentabilnega obsega količinske proizvodnje ter doseganja višje kakovosti, zakonodajne skladnosti in energetske vzdržnosti," so danes še izpostavili v Cinkarni.

Celjska družba, katere glavni izdelek je pigment titanovega dioksida, je prek borze danes sporočila še, da zaradi koriščenja pomoči za blažitev visokih cen električne energije ne sme deliti lanskega dobička, zato bo skupščini predlagala, da se ga prenese v druge rezerve iz dobička. Z namenom stabilne dividende politike pa je v bilančni dobiček ob koncu 2023 prenesla sredstva iz rezerv izpred leta 2023, ki bodo šla za dividende. Kako visoke bodo, ni razkrila.

Konkretiziran predlog uporabe bilančnega dobička bosta uprava in nadzorni svet objavila v sklopu sklica redne skupščine delničarjev, ki bo objavljen 17. maja.

Skupščina Cinkarne je sicer februarja letos potrdila nasprotni predlog Slovenskega državnega holdinga (SDH), ki je delničarjem v okviru delitve dobička za leto 2022 namenil 3,20 evra dividende na delnico. Tudi v tem primeru je šlo za delitev bilančnega dobička, ki ga družba lani ni razdelila, da je lahko obdržala državno pomoč za omilitev energetske krize.