#družba 27.4.2024 9:05

V okviru projekta iz svetovnih morij in rek pobrali 10.000 ton plastičnih odpadkov

Rotterdam, 27. aprila - V okviru projekta Ocean Cleanup so v petih letih iz svetovnih morij in rek pobrali okoli 10.000 ton plastičnih odpadkov. Kot so poudarili predstavniki projekta iz nizozemskega Rotterdama, gre za spodbuden mejnik, ki dokazuje, da je oceane mogoče očistiti, je ta teden poročala nemška tiskovna agencija dpa.

Kitajska. Čiščenje odpadkov v morju. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Kitajska.
Čiščenje odpadkov v morju.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Projekt Ocean Cleanup se osredotoča na čiščenje odpadkov v Tihem oceanu s pomočjo ogromnih mrež, v zadnjem času pa aktivnosti izvajajo tudi v močno onesnaženih rekah v osmih državah. S tem preprečujejo nadaljnjo pot odpadkov v morja in oceane.

"Čeprav je pred nami še dolga pot, nas naši nedavni uspehi navdajajo z obnovljenim zaupanjem, da je oceane mogoče očistiti," je ta teden dejal pobudnik projekta Boyan Slat.

Kljub naporom predstavniki projekta opozarjajo, da na milijone ton plastike še vedno ostaja v oceanih in jih onesnažuje. V luči tega nameravajo v prihodnje metode izlova odpadkov za "rešitev te globalne katastrofe" še izboljšati.

Predstavniki projekta Ocean Cleanup so se v tem tednu udeležili tudi pogovorov na ravni ZN o odpravi onesnaževanja s plastiko v Ottawi in odločevalce pozvali, naj pripravijo globalno pogodbo za obravnavanje plastike v vseh fazah njenega življenjskega cikla in v vseh morskih okoljih.

Prve plastične odpadke so iz sistema krožečih površinskih tokov v severnem Tihem oceanu izlovili pred petimi leti. Ob tem si pomagajo z 800-metrov dolgo mrežno strukturo, ki jo dva vlačilca počasi vlečeta skozi vodo v obliki črke u. Zbrane odpadke nato pripeljejo na kopno in reciklirajo. Organizacija Ocean Cleanup je v preteklosti zanikala očitke, da se v njihove mreže ujamejo tudi živi organizmi.