Turizem 26.4.2024 12:40

Turistični ponudniki bodo za prvomajske praznike dobro zasedeni

Ljubljana, 26. aprila - Destinacije in turistična produktna združenja po navedbah Slovenske turistične organizacije (STO) za prvomajske praznike pričakujejo dobro zasedenost, primerljivo ali celo boljšo od lanske. Dobre so tudi napovedi za poletne mesece.

Ljubljana. Turisti. Foto: Bor Slana/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Turisti.
Foto: Bor Slana/STA
Arhiv STA

V Ljubljani po podatkih Turizma Ljubljana v času prvomajskih praznikov pričakujejo okoli 80-odsotno zasedenost nastanitvenih zmogljivosti, v poletnih mesecih pa od 85- do 90-odstotno. Največ gostov pričakujejo iz Italije, Nemčije, ZDA, Francije, Hrvaške in Združenega kraljestva, so napovedi povzeli na STO.

V Mariboru bo po podatkih Zavoda za turizem Maribor zasedenost kapacitet in število obiskovalcev maja primerljiva z lanskoletnimi podatki, to je okoli 45.000 prenočitev in 20.000 turističnih prihodov. Pričakujejo predvsem turiste iz Slovenije, Nemčije, Avstrije, Italije, Hrvaške, Češke, Srbije in Poljske.

Na Bledu je po podatkih Turizma Bled med prvomajskimi prazniki zasedenih 80 odstotkov hotelskih kapacitet. V zadnjih tednih sicer beležijo tudi odpovedi rezervacij, saj bo, kot kaže, zasedenost kampa in nastanitvenih obratov odvisna tudi od vremenskih razmer, ki imajo na območju Julijskih Alp znaten vpliv na aktivno počitnikovanje. Spomladi največ nočitev ustvarijo gostje iz sosednjih držav, Nemčije, Italije in Hrvaške, sledi jim Velika Britanija in ZDA.

Kot so spomnili, bo Bled maja gostil tudi številne skupine in dogodke, med drugim je bil izbran za 26. gostiteljico in soorganizatorko Slovenske turistične borze (SIW), prav tako bo na Bledu potekala serija tekov z ovirami Spartan Race Bled hosted by I Feel Slovenia. Na tekmovanje je za zdaj prijavljenih skoraj 2500 tekačev iz 31 držav.

Po navedbah hotelirjev trenutno opravljene rezervacije kažejo na dobro zasedenost tudi jeseni, vse od septembra pa globoko v november, kar nakazuje na podaljševanje turistične sezone.

Hoteli v Bohinju so medtem po podatkih Turizma Bohinj med prvomajskimi prazniki v večini zasedeni med 60 in 80 odstotkov. Med tednom je zasedenost nekoliko nižja, oba vikenda sta bolje zasedena. Zasebne nastanitve so zasedena nekoliko slabše. Poleg domačih gostov, ki jih je manj kot tujih, prevladujejo Poljaki, Madžari, Nemci, Hrvati, Francozi in Avstrijci.

Napovedi za poletje so, kot so jih povzeli na STO, približno na lanski ravni. Trenutno so hoteli v maju zasedeni med 40 in 60 odstotki, v juniji med 60 in 80 odstotki, julij in avgust pa sta že sedaj zelo zasedena.

Tudi ponudniki nastanitev v Kranju po podatkih Zavoda za turizem in kulturo Kranj beležijo dobro zasedenost, prav tako so dobre napovedi za poletje. Struktura gostov ostaja enaka kot prejšnja leta. Največ je Madžarov, sledijo Nemci, Srbi, Poljaki, Korejci in Kitajci.

Dober obisk pričakujejo tudi na Obali. Po podatkih Turističnega združenja Portorož v času prvomajskih praznikov pričakujejo na destinaciji Portorož & Piran podoben turistični obisk kot lani, to je okoli 80-odstotno zasedenost. Poleg domačih, ki jih bo največ, računajo predvsem na goste iz Avstrije, Nemčije, Italije in Srbije.

Izolski hotelirji se v času prvomajskih praznikov po podatkih Turističnega združenja Izola nadejajo zelo dobre zasedenosti. Število rezervacij je primerljivo z lanskoletnim; trenutno se gibajo okrog 70 odstotkov, povpraševanja pa dnevno naraščajo.

Po podatkih Zavoda za turizem Nova Gorica in Vipavska dolina v destinaciji Nova Gorica in Vipavska dolina pričakujejo visoko zasedenost tako med prvomajskimi prazniki kot tudi v poletni turistični sezoni. Med prvomajskimi prazniki pričakujejo tako domače kot tuje goste, v poletnem času pa predvsem tuje goste.

Po podatkih Javnega zavoda za mladino, šport in turizem Ptuj, se kapacitete za prvomajske praznike na Ptuju še polnijo, je pa še nekaj nastanitev na voljo. Tudi trenutna vremenska napoved vpliva na kasnejše odločitve gostov. Za poletne mesece so rezervacije šele v teku.